De verwachtingen voor de maandelijkse rentevergadering van de ECB zijn hooggespannen. Veel economen gaan ervan uit dat de herfinancieringsrente (de rente waartegen banken geld lenen bij de ECB) met 0,25 procentpunt wordt verlaagd tot 0,75 procent. Daarmee komt het centrale rentetarief voor het eerst in het bestaan van de euro lager uit dan 1 procent.
De renteverlaging is bedoeld om de neergang van de Europese economie te bestrijden. Goedkopere leningen moeten de uitgaven van huishoudens en bedrijven stimuleren, zodat de economische groei nog enigszins overeind blijft.
Depositorente
Om de kredietverlening tussen banken aan de gang te helpen, kan de ECB ook de depositorente verder verlagen. Die rente op het geld dat banken aan het einde van elke handelsdag bij de ECB parkeren, is nu 0,25 procent en zou dan richting 0 procent gaan. Door de grote onrust op de financiële markten brengen banken al maandenlang dagelijks grote bedragen onder bij de ECB. Bij een rente van 0 procent gaan ze wellicht weer meer geld onderling uitlenen.
Renteverlagingen zullen echter niet veel helpen in de bestrijding van de schuldencrisis. De rente is al jarenlang historisch laag, waardoor de stimulerende werking van een nog iets lagere rente waarschijnlijk beperkt is.
Lagarde
IMF-president Christine Lagarde pleitte deze week daarom voor nieuwe aankopen van staatsobligaties door de ECB. Als het aan de Nederlandse centralebankpresident Klaas Knot ligt, zijn die echter uit den boze. ,,Het aankoopprogramma is in diepe slaap, daar blijft het'', zei hij tegen tijdschrift Elsevier. De ECB kocht in de afgelopen 2 jaar voor ruim 210 miljard euro aan obligaties van zwakke eurolanden. De afgelopen maanden ligt het programma echter stil.
ECB-president Mario Draghi kan daarnaast veel vragen verwachten over het noodfonds ESM. Dat werd vorige week in staat gesteld om obligaties op te kopen, maar is daarvoor volgens veel deskundigen veel te klein. Dat probleem is op te lossen door het ESM in staat te stellen geld te lenen bij de ECB. Tot op heden is de centrale bank daar echter fel op tegen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl