- De Europese Centrale Bank (ECB) moet de beleidsrente in juli verhogen.
- Dat zegt de president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot in het tv-programma College Tour.
- Als de inflatie de komende weken nog verder stijgt, wil Knot verdere rentestappen niet uitsluiten.
- Lees ook: Europa belandt dit jaar in recessie, verwacht bankenclub
De Europese Centrale Bank (ECB) moet de beleidsrente in juli verhogen. Dat zegt de president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot in het tv-programma College Tour.
“Mijn voorkeur, op basis van de huidige kennis, zou zijn om de rente met een kwart procentpunt te verhogen”, zei Knot, die ook bestuurslid is bij de ECB. Volgens de centrale bankier zijn de ontwikkelingen rond de inflatie buitengewoon zorgelijk en is het daarom hoog tijd voor maatregelen.
Als de inflatie de komende weken nog verder stijgt, wil Knot verdere rentestappen niet uitsluiten.
De hoofdgast in de uitzending, die op zondag 22 mei wordt uitgezonden, is Christine Lagarde, de president van de ECB.
In het interviewprogramma van KRO-NCRV reageert Lagarde op de uitspraken van haar collega. "Klaas Knot en ik zitten op dezelfde lijn. Het is ons doel om de inflatie terug te brengen naar twee procent op de middellange termijn. We zullen daar alle middelen voor inzetten en we hebben dat proces ook al in gang gezet", aldus Lagarde.
De ECB hield de rentetarieven bij de vergadering in april nog ongewijzigd ondanks de flink opgelopen inflatie in de eurozone. ECB-preses Lagarde hintte vorige week wel op een eerste rentestap komende zomer. De volgende rentevergaderingen van de ECB zijn op 9 juni en 21 juli.
Knot liet verder weten zich vooralsnog geen zorgen te maken over een grote recessie. Maar de aanhoudende oorlog in Oekraïne en de opleving van de coronapandemie gaan "zeker een negatieve impact hebben en wij zullen dit goed moeten monitoren", aldus Knot.
Lees ook: Europa belandt dit jaar in recessie, verwacht bankenclub
Amerikaanse Fed verhoogt de rente wel
De Amerikaanse tegenhanger van de ECB, de Federal Reserve, heeft het belangrijkste rentetarief intussen al fors opgeschroefd. Deze is onlangs met een half procent verhoogd naar 1 procent. Dat is de sterkste renteverhoging sinds het jaar 2000. En dat lijkt nog maar het begin.
De heftig oplaaiende inflatie in de Verenigde Staten dwingt de Fed om de rente fors te verhogen, om zo lenen duurder te maken en de economische vraag af te remmen.
Het verschil in doortastendheid tussen de Fed en de Europese Centrale Bank (ECB) wordt deels verklaard doordat laatstgenoemde vreest dat een snel stijgende rente de economische groei – die al onder druk staat door de oorlog in Oekraïne – te veel afremt.
Het groeiende renteverschil verklaart de huidige kracht van de dollar. Valuta-expert Joost Derks signaleerde maandag in een bijdrage voor Business Insider dat het een kwestie van tijd lijkt voor een dollar evenveel waard is als een euro.