- De Europese Centrale Bank heeft voor de tweede keer dit jaar het belangrijkste rentetarief verlaagd.
- Met de lagere rente wil de ECB het kwakkelende economische herstel in het eurogebied aanjagen.
- Het pad van de ECB bij het verder verlagen van de rente ligt volgens president Christine Lagarde niet vast.
- Lees ook: De Europese Centrale Bank werkt niet met 1 rente, maar met 3 rentes: dit zijn de verschillen
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de tweede keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank in Frankfurt hebben besloten om de depositorente met een kwart procentpunt te verlagen tot 3,50 procent.
Met de lagere rente wil de ECB het kwakkelende economische herstel in het eurogebied aanjagen, nu de inflatie richting het doel van 2 procent gaat.
Het besluit komt overeen met de verwachting van economen. In juni verlaagde de ECB de rente ook al met een kwart procentpunt, van een recordniveau van 4 procent naar 3,75 procent. Dat was de eerste verlaging sinds 2019. Bij de vorige rentevergadering in juli hield de centrale bank nog een rentepauze om eerst de verdere ontwikkelingen van de inflatie af te wachten.
De ECB werkt in de praktijk met drie rentes: de depositorente is de rente die banken ontvangen als ze zelf geld stallen bij de ECB. De herfinancieringsrente en de marginale beleningsrente zijn rentes die banken betalen als ze geld van de ECB lenen.
Bij het rentebesluit van donderdag heeft de ECB ook het renteverschil tussen de drie beleidsrentes aangepast, zoals eerder dit jaar aangekondigd. De herfinancieringsrente ligt nu 0,15 procentpunt boven de depositorente en bedraag 3,65 procent. De marginale beleningsrente ligt 0,25 procentpunt boven de herfinancieringsrente en bedraagt 3,9 procent.
Daling inflatie biedt ruimte voor renteverlaging
De inflatie in de eurozone is inmiddels afgenomen tot 2,2 procent in augustus. Dat is het laagste niveau in drie jaar. De kerninflatie, die de sterk schommelende prijzen voor voeding en energie buiten beschouwing laat, bleef in augustus wel hardnekkig hoog op 2,8 procent.
Een lagere rente maakt het voor banken goedkoper om geld te lenen bij de centrale bank. De banken kunnen de rente voor het geld dat zij uitlenen aan consumenten, bedrijven en overheden daardoor verlagen. Dat leidt onder meer tot lagere kosten voor bedrijven om investeringen te financieren. Ook de hypotheekrentes zullen dalen. Sparen wordt daarentegen minder aantrekkelijk.
Het pad van de Europese Centrale Bank bij het verlagen van de rente ligt volgens president Christine Lagarde niet vast en rentebeslissingen blijven afhankelijk van de beschikbare economische data, zei ze in een toelichting op het rentebesluit.
Lagarde zei dat het besluit om het belangrijkste tarief in de eurozone opnieuw met een kwart procentpunt te verlagen unaniem is genomen door de beleidsmakers van de ECB. De centrale bank zal per vergadering besluiten of de rente verder verlaagd wordt, aldus de Française.
De centrale bank vergadert in oktober en december opnieuw over de rente. Op de financiële markten wordt gehoopt dat de ECB de rente dit jaar nog verder verlaagt.
Analist Carsten Brzeski van ING verwacht echter dat de ECB de beleidsrente dit jaar niet verder verlaagt. Volgens de analist vormen de loononderhandelingen in Duitsland nog een risico voor de inflatie en wil de ECB niet de fout maken de beleidsrente te snel te verlagen, met het risico dat dit de inflatie weer aanjaagt.