De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone opnieuw verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank in Frankfurt besloten om de leenkosten conform verwachting met een kwart procentpunt te verlagen.

Met de lagere rente wil de ECB de kwakkelende economie van het eurogebied ondersteunen. De centrale bank heeft de depositorente dit jaar in vier stappen van een kwart procentpunt teruggebracht van een recordniveau van 4 procent naar het huidige tarief van 3 procent. In de onderstaande grafiek vertegenwoordigt de rode lijn de depositorente.

De depositorente is de rente die banken aan de ECB betalen, als ze zelf geld bij de centrale bank stallen. Daarnaast werkt de centrale bank nog met de zogenoemde herfinancieringsrente en de marginale beleningsrente. Eerstgenoemde rente is het tarief waartegen banken voor ween week kunnen lenen bij de ECB en de tweede rente is het tarief waartegen banken voor de duur van één dag geld bij de ECB kunnen lenen.

Een lagere beleidsrente van de centrale bank maakt het voor banken goedkoper om geld te lenen bij de centrale bank. De banken kunnen de rente voor het geld dat zij uitlenen aan consumenten, bedrijven en overheden daardoor verlagen. Die gaan daardoor mogelijk meer uitgeven en investeren.

Voor consumenten geldt dat variabele spaarrentes doorgaans dalen, als de ECB de beleidsrente verlaagt. Hetzelfde geldt voor kortlopende, variabele hypotheekrentes. Vaste hypotheekrentes reageren sterker op de ontwikkeling van langlopende rentes op de kapitaalmarkt.

ECB verlaagt groeiverwachtingen licht

De ECB verwacht dat de economie van de eurozone dit jaar en de komende jaren iets minder sterk zal groeien dan eerder gedacht. Volgens nieuwe voorspellingen van de centrale bank in Frankfurt wordt nu voor dit jaar gerekend op een plus van 0,7 procent. In september ging de ECB nog uit van een groei met 0,8 procent.

De ECB zegt dat de groei in het derde kwartaal weliswaar aantrok, maar dat die in het huidige kwartaal weer is afgezwakt. Volgend jaar zou er dan een groei moeten zijn van 1,1 procent en in 2026 een vooruitgang van 1,4 procent. Hier werd eerder op een groei van respectievelijk 1,3 en 1,5 procent gerekend.

De ECB voorziet verder een inflatie van gemiddeld 2,4 procent in 2024. Volgend jaar zou de inflatie in het eurogebied dan moeten dalen naar gemiddeld 2,1 procent. Daarmee werden de inflatieverwachtingen ook licht verlaagd. De ECB heeft een inflatiedoelstelling van 2 procent.

Lagarde: politieke onzekerheid in EU en VS

De beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben bij de rentevergadering gesproken over "politieke onzekerheid" in de Europese Unie en de Verenigde Staten. Dat zei ECB-president Christine Lagarde in een toelichting op het besluit van de centrale bank om de rente in de eurozone voor de vierde keer dit jaar te verlagen.

Lagarde wees daarbij op politieke ontwikkelingen in bepaalde lidstaten van de eurozone. Zo is er in Frankrijk en Duitsland grote politieke onrust. En in de VS heeft Donald Trump de presidentsverkiezingen gewonnen. Trump heeft gezegd importheffingen in te gaan voeren op Europese goederen om zo de Amerikaanse industrie te steunen. Daar kan de Europese export naar de VS onder lijden.

Volgens de Française zijn restricties en protectionisme bij handelsbeleid niet goed voor de economische groei. "Het risico op grotere wrijvingen in de wereldwijde handel kan drukken op de groei van de eurozone door lagere exporten en een afzwakkende wereldeconomie."

Bij het vorige rentebesluit in oktober hield Lagarde vast aan het standpunt dat de rentebeslissingen afhankelijk blijven van de beschikbare economische gegevens en per vergadering zullen worden bekeken. De volgende bijeenkomst van de ECB is op 30 januari.

LEES OOK: Inflatie eurozone stijgt licht tot 2,3% in november, Nederland blijft uitschieter