- De Europese Centrale Bank heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone met een kwart procentpunt verlaagd tot 3,25 procent.
- Met de lagere rente wil de ECB het kwakkelende economische herstel in het eurogebied aanjagen.
- In een toelichting op het rentebesluit zei ECB-president dat de economische activiteit in de eurozone “wat zwakker” is dan verwacht.
- Lees ook: Inflatie in de eurozone zakt onder 2% in september – Nederland is uitschieter met relatief sterke prijsstijging
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsmakers van de centrale bank besloten om de leenkosten voor banken opnieuw met een kwart procentpunt te verlagen
Met de renteverlaging lagere rente wil de ECB het kwakkelende economische herstel in het eurogebied aanjagen, nu de inflatie in september onder de doelstelling van 2 procent is uitgekomen.
De ECB werkt met drie rentes die allemaal met een kwartje zijn verlaagd. De depositorente is gedaald naar 3,25 procent, de herfinancieringsrente naar 3,4 procent en de marginale beleningsrente naar 3,65 procent.
De depositorente is de rente die banken ontvangen als ze zelf geld stallen bij de ECB. De herfinancieringrente en de marginale beleningsrente zijn rentes die banken betalen, als ze geld lenen bij de centrale bank onder bepaalde voorwaarden.
De rentebesluit van donderdag komt overeen met de verwachting van economen. In september verlaagde de ECB de rente ook al met een kwart procentpunt. Het is voor het eerst in dertien jaar dat de centrale bank de rente tijdens twee opeenvolgende vergaderingen heeft verlaagd. In juni dit jaar werd de rente al voor het eerst in jaren verlaagd, van een recordniveau van 4 procent naar 3,75 procent.
Een lagere rente maakt het voor banken goedkoper om geld te lenen bij de centrale bank. De banken kunnen de rente voor het geld dat zij uitlenen aan consumenten, bedrijven en overheden daardoor verlagen. Dat leidt tot lagere kosten voor bedrijven om investeringen te financieren. Ook de hypotheekrentes zullen dalen. Spaarders zullen daarentegen minder rente ontvangen.
Lagarde: economische activiteit 'wat zwakker' dan verwacht
De zorgen over zwakke economische groei in de eurolanden zijn toegenomen bij de Europese Centrale Bank. Dat komt naar voren uit de toelichting op het nieuwe rentebesluit. In een persconferentie zei ECB-president Christine Lagarde dat de economische activiteit "wat zwakker was dan verwacht".
Voor de ECB is een zwakkere economische groei een zorg "voor zover dat van invloed is op de inflatie", legde Lagarde uit. Wat de centrale bank betreft moet de inflatie nog blijvend omlaag naar 2 procent, maar een te zwakke economische groei kan ook zorgen voor te zwakke prijsstijgingen.
Volgens de centralebankpresident wijzen kwakkelende investeringen en uitgaven van consumenten op zwakte. Ook het vertrouwen in de economie is zwak. Daarmee zijn er vooral risico's dat de economische groei laag blijft. Maar meermaals benadrukte Lagarde tegenover journalisten dat ze geen recessie verwacht van de economie van de eurozone.
Kort na het vorige besluit over de rentes in september, toen de ECB ze ook met een kwart procentpunt verlaagde, was de algehele verwachting nog dat de centrale bank ze bij de oktobervergadering onveranderd zou houden. Dat het beeld snel veranderde, kwam doordat de economie sneller afzwakte dan eerder verwacht.
Maar tegelijkertijd benadrukte Lagarde dat de rentes op dit moment nog "restrictief" zijn, wat betekent dat ze in principe de economische groei en kredietverstrekking remmen om de inflatie te temperen. Onlangs daalde de inflatie weliswaar tot onder de doelstelling, maar de komende maanden zal die volgens de beleidsmakers weer stijgen.
Lagarde zei ook dat de ECB in de aanloop naar het volgende rentebesluit alle binnenkomende informatie over de economie bestudeert en zich nog niet vastpint op een van de mogelijke besluiten over de leenkosten.
In december vergadert de ECB opnieuw over de rente. Op de financiële markten wordt gehoopt dat de ECB de rente dan nog verder verlaagt.