- De Europese Centrale Bank (ECB) handhaaft de beleidsrentes in de eurozone op het huidige hoge niveau.
- De depositorente blijft op 4 procent, de herfinancieringsrente op 4,5 procent en de marginale beleningsfaciliteit op 4,75 procent.
- ECB-president Christine Lagarde gaf in een toelichting op het besluit aan dat het nog “prematuur” is om te praten over een renteverlaging.
- Lees ook: De Europese Centrale Bank werkt niet met 1 rente, maar met 3 rentes: dit zijn de verschillen
De Europese Centrale Bank (ECB) handhaaft de rentes in de eurozone op het huidige hoge niveau. Dat hebben beleidsbepalers van de centrale bank besloten. De ECB houdt daarmee voor de derde keer op rij een rentepauze.
De depositorente in de eurozone staat daarmee nog steeds op 4 procent, het hoogste niveau ooit. De herfinancieringsrente blijft op 4,5 procent en de marginale beleningsfaciliteit op 4,75 procent.
Economen hadden al verwacht dat de beleidsbepalers in Frankfurt opnieuw niet zouden tornen aan de rente. De ECB begon halverwege 2022 met het in rap tempo opvoeren van de rente om de hoge inflatie te bestrijden. Maar de laatste renteverhoging dateert alweer van september vorig jaar.
Wanneer gaat ECB rente verlagen?
De laatste tijd gaat de discussie in de financiële wereld er vooral over wanneer de rente omlaag kan, omdat de inflatie inmiddels weer een stuk is gedaald.
De beleidsbepalers bij de Europese Centrale Bank (ECB) gaven donderdagmiddag aan het nog "prematuur" om te praten over een renteverlaging. Volgens ECB-president Christine Lagarde komen de komende tijd nog zoveel nieuwe gegevens binnen die relevant zijn voor een besluit over de rente. Daarom wil de bank zich volgens haar niet vastpinnen aan een datum.
De Française benadrukte na het rentebesluit van de ECB dat een volgende rentestap afhankelijk is van hoe bijvoorbeeld het prijsniveau in de eurozone zich blijft ontwikkelen. Ook belangrijk zijn nieuwe gegevens over de lonen. Een besluit over een renteverlaging is dus "data-afhankelijk, niet datumafhankelijk", aldus Lagarde.
Tijdens het World Economic Forum (WEF), dat vorige week in het Zwitserse Davos werd gehouden, gaf Lagarde zelf nog aan "het waarschijnlijk te achten" dat de rente deze zomer zal worden verlaagd. Het centralebankhoofd zei donderdag dat ze sindsdien niet van standpunt veranderd is. Maar ze hintte er tegelijk op dat aan haar inschatting van vorige week ook weer niet te veel waarde moet worden gehecht.
Op de achtergrond spelen nog tal van factoren die de groei van de economie en de inflatie kunnen beïnvloeden, benadrukte Lagarde daarnaast. Zo woedt de oorlog in Oekraïne nog steeds voort. Ook wees ze erop dat de transporttarieven in de scheepvaart de laatste tijd flink zijn opgelopen door de strijd in het Midden-Oosten. Veel rederijen varen voorlopig niet meer met hun schepen door de Rode Zee en het Suezkanaal uit angst voor aanvallen van Houthi-rebellen uit Jemen.
Spaar- en hypotheekrente
Dat de rente bij de ECB langere tijd hoog blijft, betekent in theorie dat bijvoorbeeld de spaarrente komende tijd nog verder kan oplopen en de hypotheekrente langer op een hoog niveau kan blijven.
Achter de schermen houden banken er al wel rekening mee dat de rente vroeg of laat weer omlaag gaat, iets wat gevolgen heeft voor hun verdienmodel. Zo maakte ING onlangs plannen bekend om minder afhankelijk te worden van rente-inkomsten, en de inkomsten uit provisies te willen verhogen.