- Nu de Amerikaanse Federal Reserve zijn rente met 0,5 procentpunt heeft verlaagd in reactie op het coronavirus, zijn de ogen gericht op de Europese Centrale Bank.
- De ECB overweegt in eerste instantie om leningen aan middelgrote en kleine bedrijven te stimuleren, om het MKB te behoeden voor de gevolgen van de uitbraak.
- Waarnemers menen dat de ECB het voorbeeld van de Fed zal moeten volgen.
Nu de Amerikaanse Federal Reserve zijn officiële rente met 0,5 procentpunten heeft verlaagd om een mogelijke economische schok als gevolg van het coronavirus op te vangen, zijn de ogen gericht op de Europese Centrale Bank. Neemt ook de ECB noodmaatregelen in reactie op de wereldwijde verspreiding van het virus?
Overheden en centrale banken van de groep van zeven vooraanstaande industriële landen (G7) staan klaar om de wereldeconomie te ondersteunen, zo hebben ze laten weten in een verklaring van onder meer de ministers van Financiën. Daarbij liggen zowel fiscale als monetaire maatregelen op tafel.
De verklaring werd uitgegeven door de bewindslieden en hoofden van de centrale banken van de G7, na een speciaal ingelast telefonisch overleg over de economische gevolgen van het nieuwe coronavirus. De groep bestaat uit de Verenigde Staten, Canada, Japan, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië en de Europese Unie.
De Federal Reserve nam dinsdag het voortouw met een renteverlaging van 0,5 procent – een voortvarende stap van de Fed, waarop was aangedrongen door president Donald Trump. Eerder verlaagde de Australische centrale bank de rente om de negatieve economische impact van het virus te verzachten.
Ook de ECB bereidt mogelijke maatregelen voor om economische groei in de eurozone te ondersteunen, meldt persbureau Reuters op basis van bronnen bij de centrale bank. Die groei loopt gevaar als gevolg van reisbeperkingen wegens het virus, teruglopende vraag, verstoring van internationale productieketens en onrust op financiële markten.
'Passende en gerichte' maatregelen
Christine Lagarde, de president van de ECB, liet maandag weten dat de bank bereid is om "passende en gerichte" maatregelen te nemen - hoewel de bankiers volgens de bronnen van mening zijn dat bestrijding van de gevolgen van het virus niet hoofdzakelijk met monetair beleid kan worden bereikt.
Volgens Reuters richt de discussie bij de ECB zich in eerste instantie op leningen aan middelgrote en kleine bedrijven. Toegang tot liquiditeit is van belang voor het MKB, dat extra gevoelig is voor de economische gevolgen van de uitbraak omdat kleine en middelgrote bedrijven vaak minder makkelijk geld kunnen lenen dan grote ondernemingen.
De ECB denkt daarbij aan een zogeheten targeted longer-term refinancing operation (TLTRO), een instrument dat eerder werd toegepast tijdens de Europese schuldencrisis. Banken krijgen daarbij een financiële prikkel om bepaalde doelstellingen te halen voor MKB-leningen. Hoewel voorbereidend werk voor een dergelijke operatie is gedaan, zijn er volgens de bronnen van Reuters echter nog geen beslissingen genomen.
Minder ruimte voor renteverlaging
Sommige waarnemers menen dat de ECB weinig andere keus heeft dan het voorbeeld van de Federal Reserve te volgen - ook al is er in Europa veel minder ruimte voor renteverlagingen, omdat de ECB nog achterloopt op de Fed bij stappen om de rentetarieven te normaliseren na jarenlange ultralage rentestanden sinds de financiële crisis.
Volgens de Duitse Commerzbank zal de ECB zijn officiële rente volgende week met 10 basispunten verlagen, schrijft Bloomberg. Ook zal de centrale bank zijn programma van het opkopen van staatsobligaties met 20 miljard euro uitbreiden, verwacht de bank.
"De ECB wil waarschijnlijk niet de kans voorbij laten gaan om met een renteverlaging een sterker signaal af te geven aan de markt", aldus Jörg Krämer, hoofdeconoom van de bank.