De Europese Centrale Bank laat de belangrijkste rentetarieven in de eurozone zoals verwacht ongewijzigd.
Dat maakte de centrale bank donderdag bekend na afloop van zijn beleidsvergadering.
De herfinancieringsrente, waartegen banken geld kunnen opnemen bij de ECB, staat al een jaar op het historisch lage niveau van 0,05 procent. Om overschotten onder te brengen bij de centrale bank moet een vergoeding van 0,2 procent worden betaald.
De aandacht van economen en beleggers gaat vooral uit naar de toelichting van ECB-president Mario Draghi. Daar hopen zij uit te kunnen afleiden of de centrale bank in de recente beursonrust wellicht aanleiding ziet zijn stimuleringsprogramma te versnellen of op te voeren.
Sinds afgelopen maart pompt de ECB elke maand zo’n 60 miljard euro aan verse euro’s in het financiële systeem door staatsobligaties en ander schuldpapier op te kopen in de markt. Dit heeft een drukkend effect op rentetarieven. Lenen wordt zodoende goedkoper.
ECB en inflatie
Het officiële doel van de ECB is om de inflatie rond de 2 procent te krijgen. Door lenen goedkoop te maken hoopt de centrale bank investeringen van bedrijven en uitgaven van consumenten te stimuleren. Als de economie van de eurozone daardoor een impuls krijgt, zouden prijzen weer wat harder moeten stijgen dan het huidige gemiddelde van 0,2 procent.
Draghi kampt momenteel echter met twee belangrijke vraagstukken. De jongste inflatiecijfers van augustus ogen weliswaar zwak, met een gemiddelde stijging van 0,2 procent. Maar onderliggend is te zien dat dit vrijwel geheel te wijten is aan de daling van energieprijzen. Ofwel: de lage olieprijs. Als je dit effect weglaat, is het plaatje voor de inflatie minder somber en zouden centrale bankiers kunnen redeneren dat er geen reden is voor extra actie.
Maar er is ook de kwestie van de Chinese groeivertraging: als die serieuze invloed krijgt op de economische verwachtingen voor de eurozone — bijvoorbeeld omdat de export naar China minder hard groeit — dan is de huidige monetaire stimulans wellicht onvoldoende.
De codetaal van Draghi
Centrale bankiers staan niet bekend om duidelijke, harde uitspraken, maar hullen zich bij voorkeur in codetaal. Draghi-watchers letten donderdagmiddag vooral op nuances ten aanzien van de duur van het huidige opkoopprogramma van 60 miljard euro per maand. Officieel staat dit geldkraantje in ieder geval tot september 2016 open, zo is het huidige standpunt van de ECB.
Zodra Draghi opmerkt dat de ECB overweegt het opkoopprogramma na september 2016 voort te zetten, zal dat door beleggers worden opgevat als een teken dat de centrale bank bereid is tot verdere actie. Ook opmerkingen dat de ECB het palet aan leningen die in de markt worden opgekocht overweegt uit te breiden, zullen als ‘pro-actief’ worden opgevat.
Omgekeerd is het zo dat als de ECB-president aangeeft dat het huidige beleid voorlopig volstaat, beleggers het signaal krijgen dat ze zich voorlopig zelfstandig moeten redden.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl