- De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de beleidsrente donderdag op hetzelfde niveau gehouden als in september.
- Wel vindt de ECB nog steeds dat de inflatie in de eurozone te hoog is.
- De centrale bank wil de beleidsrente daarom voor langere tijd op het huidige niveau houden.
- Lees ook: Rente ECB blijft waarschijnlijk minimaal 1 jaar op hoog niveau, verwacht DNB-president Klaas Knot
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de beleidsrente donderdag niet aangepast. De drie rentetarieven waarmee de centrale bank werkt, blijven daarmee op hetzelfde niveau als in september.
Dit betekent dat de depositorente op 4 procent blijft, de herfinancieringsrente op 4,5 procent en de marginale beleningsfaciliteit op 4,75 procent.
De depositorente is de rente die banken ontvangen als ze geld bij de ECB stallen. De herfinancieringsrente is de rente die banken betalen als voor één week geld lenen van de centrale bank. De marginale beleningsrente is de rente die banken betalen als ze één dag geld lenen bij de centrale bank tegen onderpand.
In de schriftelijke toelichting op het rentebesluit gaf de ECB aan dat, hoewel de inflatie in de eurozone in september is gedaald, de verwachting nog steeds is dat de inflatie voor langere tijd op een te hoog niveau blijft.
De inflatie in de eurozone kwam in september uit op 4,3 procent op jaarbasis. Dat was lager dan de gemiddelde prijsstijging van 5,2 procent in augustus. De ECB streeft echter naar een inflatie van 2 procent.
In zijn prognoses gaat de ECB ervan uit dat de inflatie voor heel dit jaar op 5,6 procent uitkomt. Volgend jaar moet die zijn afgezwakt tot 3,2 procent en in 2025 tot 2,1 procent.
De ECB gaf donderdag aan dat de inflatie verder zal dalen, als de beleidsrente voldoende lang op de huidige niveaus worden gehouden.
Risico van 'stagflatie' dilemma voor de ECB
De beslissing om de beleidsrente ongewijzigd te laten markeert de eerste 'pauze', na reeks van tien renteverhogingen. De beleidsrente van de ECB heeft waarschijnlijk een piekniveau bereikt, zo gaf econoom Carsten Brzeski van ING aan in een eerste reactie.
Tegelijk heeft de ECB de lastige taak om te laveren tussen een zwakkere economie in de eurozone en nog altijd aanwezige inflatierisico's, bijvoorbeeld als olieprijzen verder stijgen als gevolg van politieke escalatie in het Midden-Oosten.
De eurozone loopt nog altijd het risico in een scenario van 'stagflatie' verzeild te raken, met lage economische groei en hoge inflatie. Econoom Brzeski denkt dat de ECB momenteel meer geneigd zal zijn om hierbij prioriteit te geven aan het bestrijden van de hoge inflatie. Dit kan wel betekenen dat relatief hoge rentes de economie pijn doen.