Dat zei de president van De Nederlandsche Bank, Nout Wellink, maandag tijdens een paneldiscussie bij de Universiteit van Amsterdam. ,,De ECB kan dan het reguliere beleid niet meer voortzetten, omdat het onderpand minder waard wordt”, aldus Wellink.

Wellink, tevens bestuurder bij de ECB, toonde zich in de discussie met drie economen opnieuw een felle tegenstander van een schuldsanering voor Griekenland. Volgens hem is het `besmettingsgevaar’ voor andere zwakke eurolanden zoals Ierland en Portugal heel groot. Daarnaast lopen de kosten van een herstructurering voor de belastingbetaler volgens hem veel hoger op dan nu wordt verondersteld. Wel zei hij dat er gesprekken lopen met banken om hen over te halen de looptijd van leningen aan Athene te verlengen.

Hulppakket

De private sector zou op deze manier dan deel uit kunnen gaan maken van een nieuw hulppakket aan Griekenland. Wellink benadrukte dat Griekenland nooit gevraagd heeft om schulden kwijt te schelden en dat dit ook niet nodig is. Volgens de bankpresident is het land serieus bezig hervormingen door te voeren en is het nu een kwestie van ,,doorbijten en het hervormingsprogramma uitvoeren”.

Wellink pleitte maandag wel voor meer politieke integratie binnen Europa. Volgens hem heeft de crisis in Griekenland duidelijk gemaakt dat ,,het Europesebeslissingssysteem goed functioneert in normale omstandigheden, maar dat unanimiteit in crisissituaties niet goed werkt”.

De bankpresident die per 1 juli met pensioen gaat waagde zich maandag in het hol van de leeuw. De aanwezige hoogleraren waren overwegend wel voorstander van een spoedige herstructurering van de Griekse schulden. ,,De Grieken worden opgezadeld met schulden die ze nooit kunnen afbetalen en politici hopen op mooi weer'', aldus hoogleraar Sweder van Wijnbergen. Volgens Van Wijnbergen moeten ook banken bloeden bij een herstructurering, wat het voor de Grieken makkelijker maakt om de financiële pijn te dragen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl