Beleggers zijn bezorgd over bedreigingen voor de economische groei, getuige de koersdalingen van aandelen in oktober. Maar dat leidt voorlopig niet tot een andere beleidskoers van de Europese Centrale Bank (ECB).
De centrale bank herhaalde donderdag tot zeker na de zomer van 2019 vast te houden aan de huidige zeer lage rentetarieven. De ECB had eerder al voorspeld dat de belangrijkste rentetarieven voorlopig nog niet verhoogd zouden worden.
Tegelijk hield de ECB ook vast aan het afbouwen van marktinterventie waarmee rentes kunstmatig laag worden gehouden. Dit gebeurt nu doordat de ECB obligatieleningen opkoopt met verse euro’s. Het injecteren van euro’s in het financiële systeem door langer lopende obligaties uit de markt te halen heeft een drukkend effect op de rentetarieven.
De ECB herhaalde donderdag dat eind december het opkoopprogramma voor obligaties wordt stopgezet. Vanaf deze maand is het maandelijkse aankoopbedrag al verlaagd van 30 miljard euro naar 15 miljard euro. Dit is een eerste stap richting normalisatie van de rentetarieven.
ECB houdt vast aan normalisatie rentebeleid
Sinds enkele weken is er wereldwijd op aandelenbeurzen een stevige correctie gaande. Zo noteerde de AEX-index begin deze maand nog iets boven het startniveau van 2018, dat op 544 punten lag. Maar per 25 oktober is de Amsterdamse hoofdindex teruggezakt naar een niveau van rond de 510 punten. Op jaarbasis een verlies van 6 procent.
In de toelichting op het rentebesluit van donderdag gaf ECB-president Mario Draghi aan dat het monetaire beleid van de ECB de komende tijd nog zeer soepel blijft, ook als het opkoopprogramma voor obligaties wordt stopgezet. De centrale bank blijft dus voorzichtig met het verhogen van rentes die commerciële banken betalen, als ze geld lenen bij de ECB.
Wel ziet de ECB de inflatie in de eurozone langzaamaan aantrekken, en dat is de belangrijkste indicator voor de centrale bank voor het rentebeleid. De centrale bank mikt op een inflatieniveau van rond de 2 procent voor de eurozone
Europese aandelenmarkten herstelden donderdag licht van de verliezen die dinsdag en woensdag werden geleden. De AEX-index noteerde donderdagmiddag een half procent hoger op 510 punten.
Draghi gaf aan dat hij ervan uitgaat dat er nog een oplossing komt om een harde Brexit te vermijden in maart 2019. Tegelijk gaf de ECB-president aan dat als er geen oplossing komt, private partijen zich moeten voorbereiden op een no deal-Brexit. Dat zou volgens Draghi 'ongemak' op financiële markten kunnen veroorzaken.
Wat betreft de plannen van de Italiaanse regering om het begrotingstekort te laten oplopen en Europese afspraken te negeren, gaf Draghi aan dat dit in eerste instantie een fiscale discussie is tussen de Italiaanse regering en de Europese Commissie.
Wel zei de ECB-president dat de centrale bank er niet is om om "tekorten van overheden te financieren". Met als implicatie: als Italië zichzelf financieel in de nesten werkt, hoeft de populistische regering niet op steun van de ECB te rekenen.