De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het plafond voor de noodsteun aan Griekse banken woensdag ongewijzigd gelaten. Dat meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
De ECB handhaafde daarmee het besluit van zondag, toen het steunniveau ook niet werd opgeschroefd. Vervolgens besloten de Griekse financiële autoriteiten om de Griekse banken in ieder geval tot en met volgende week maandag gesloten te houden.
Het plafond voor de zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) staat op circa 89 miljard euro. Dat is het bedrag dat de Griekse centrale bank met toestemming van de ECB mag lenen aan Griekse banken. Die zouden de afgelopen maanden zonder die steun al in acute geldnood zijn gekomen, omdat Grieken massaal hun geld opnamen.
Referendum
Door de sterke groei van de geldopnames afgelopen weekeinde en de aanhoudende onzekerheid rond Griekenland, schiet de steun momenteel echter alsnog tekort om de banken open te kunnen houden.
Met het besluit de steun verder niet aan te passen sluit de ECB aan bij de ministers van Financiën van de eurolanden, min Griekenland. Die besloten woensdag de uitslag van het omstreden Griekse referendum zondag af te wachten, voordat eventueel verder wordt gepraat over de voortzetting van financiële steun aan Griekenland.
Onderpand
De ECB hield ook de regels voor het onderpand dat de Griekse banken moeten leveren voor de noodsteun ongewijzigd. Strengere eisen hadden banken verder in de problemen kunnen brengen. Zij moeten dan meer staatsobligaties in onderpand leveren voor dezelfde hoeveelheid steun. De vrees bestaat dat diverse banken dan te weinig onderpand kunnen leveren voor de noodsteun die ze nu krijgen, waardoor ze zelfs bij de huidige pinlimiet in geldnood zouden kunnen komen.
De problemen worden nog groter als de ECB zou besluiten de noodsteun helemaal te verbieden. De Griekse banken zouden dan miljarden euro's aan kapitaal nodig hebben om te voorkomen dat ze failliet gaan. De kans is groot dat de Griekse bankensector dan ten onder gaat, waardoor een vertrek van het land uit de eurozone dichterbij zou kunnen komen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl