De Europese Centrale Bank heeft voorlopig geen plannen om nog meer geld in het financiële systeem te pompen.
Centrale banken hebben de afgelopen maanden rijkelijk met goedkoop geld gestrooid ter bestrijding van de coronacrisis.
Aandelenkoersen zijn fors gestegen door de overvloed aan gratis geld, maar er is een forse discrepantie met de ontwikkeling van bedrijfswinsten.
De Europese Centrale Bank (ECB) neemt voorlopig geen extra stimuleringsmaatregelen tegen de coronacrisis, na de extra stappen die in juni werden aangekondigd.
Dat maakte de ECB bekend na afloop van zijn beleidsvergadering. De rentetarieven blijven gelijk. ECB-president Christine Lagarde geeft later op de dag een toelichting.
Economen hadden al verwacht dat de ECB deze maand pas op de plaats zou maken. Vorige maand maakte de bank nog bekend zijn opkoopprogramma uit te breiden.
De centrale bank verhoogde toen de limiet met 600 miljard euro waardoor er nu maximaal voor 1.350 miljard euro aan staats- en bedrijfsleningen kunnen worden opgekocht. Daar neemt de ECB ook langer de tijd voor. De looptijd van het speciale opkoopprogramma dat vanwege de coronacrisis is opgetuigd, werd met een halfjaar verlengd tot eind juni volgend jaar.
Eerder al had de ECB 750 miljard euro uitgetrokken voor het zogeheten PEPP-programma, het stimuleringsbeleid tegen de coronacrisis van de centrale bank.
Beurs hard gestegen door gratis geld van centrale banken
Het strooien met gratis geld van centrale banken heeft tot nog toe vooral tot gevolg gehad dat aandelenmarkten enorm hard zijn gestegen, terwijl de bedrijfswinsten over het algemeen fors onder druk zijn gekomen. Centrale banken hebben in zekere zin zelf bijgedragen aan het oppompen van aandelenkoersen.
Beurzen zijn nu op een punt beland dat beleggers moeten kijken naar de verwachtingen die bedrijven uitspreken rond de ontwikkeling van de winstgevendheid in de komende maanden. Daar is nog veel onzekerheid over.
Lees ook: Ongekende beursrally van de afgelopen maanden nadert climax: dit is het grootste risico
Zolang er geen nieuwe impuls komt van extra steunmaatregelen van centrale banken, wordt het lastiger om het huidige optimisme op de beurs vast te houden.