De Europese Centrale Bank (ECB) wil met ingang van volgend jaar een stuk minder scheutig zijn met het beschikbaar stellen van goedkoop geld, om de economie van de eurozone te steunen.
Die verwachtingen gaf de centrale bank donderdag in zijn rentebesluit.
Er was de laatste tijd steeds meer kritiek op het stimuleringsbeleid van de ECB, vanwege negatieve bijwerkingen en omdat het eurogebied zijn crisisjaren volgens deskundigen nu toch wel te boven is.
De rente blijft waarschijnlijk wel minimaal tot de zomer van 2019 op het huidige historisch lage niveau. Dit betekent in de praktijk dat banken zeer goedkoop kunnen blijven lenen bij de centrale bank.
Gevolg is dat bedrijven en consumenten toegang blijven houden tot goedkope hypotheekleningen en bedrijfskredieten. Aan de andere kant blijven spaarrentes dan waarschijnlijk ook laag.
Directe injectie miljarden euro's in eurozone stopgezet
De belangrijkste stap die de ECB zet, is dat speciale maatregelen waarmee de centrale bank extra euro's in het financiële systeem pompte, worden stopgezet.
Het huidige opkoopprogramma van obligatieleningen - waarbij de centrale bank langer lopende leningen opkoopt met vers gedrukte euro's - wordt afgebouwd.
Tot eind september dit jaar koopt injecteert de ECB nog 30 miljard euro per maand in de markt met het opkopen van obligaties. Vanaf oktober wordt dat nog maar 15 miljard euro per maand.
Per 1 januari 2019 stopt de centrale bank helemaal met het opkopen van obligaties.
De beleidsmakers houden nog wel een slag om de arm. Als er opeens afwijkende indicaties komen dat de economie van de eurozone minder goed draait dan verwacht, of dat de inflatie extreem laag blijft, kan het zijn dat de centrale bankiers nog van koers wijzigen.
Rente staatsleningen daalt licht
De belangrijkste rentetarieven van de ECB bleven donderdag ongewijzigd. De herfinancieringsrente blijft de komende tijd 0 procent, wat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de centrale bank. De depositorente staat nog altijd op min 0,4 procent, waardoor banken geld toeleggen op de middelen die ze bij de ECB stallen.
Op de beurs daalde de marktrente voor de 10-jarige Nederlandse staatslening een fractie tot 0,62 procent. Gelet op het feit dat de rentetarieven van de ECB in ieder geval tot de zomer van 2019 niet wijzigen, is bijvoorbeeld ook de kans beperkt dat hypotheekrentes plots flink stijgen.
De euro kreeg donderdag wel een steuntje in de rug en steeg ongeveer een half procent tegenover de dollar.