- In 2021 mogen banken mogelijk weer dividend uitkeren, mits ze er goed voorstaan, stelt directielid Yves Mersch van de Europese Centrale Bank (ECB).
- De ECB vroeg banken eind maart om tijdens de coronacrisis geen dividend uit te keren. Dat geld konden de financiële instellingen beter achter de hand houden om een extra buffer te hebben.
- De eis van de ECB heeft niet alleen gevolgen voor beursgenoteerde banken die normaal gesproken dividend uitkeren zoals ING en ABN Amro. Ook houders van zogenoemde Rabobank Certificaten hebben last van de maatregel.
Banken die er goed voorstaan mogen volgend jaar mogelijk weer dividend gaan uitkeren aan hun aandeelhouders. Dat heeft directielid Yves Mersch van de Europese Centrale Bank (ECB) gezegd, meldt zakenkrant Financial Times.
Volgens de Luxemburger ligt het juridisch lastig om het verbod nog langer in stand te houden. Daarnaast wordt verwacht dat het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten banken weer gaan toestaan om dividend uit te keren.
De ECB vroeg banken eind maart om tijdens de coronacrisis geen dividend uit te keren. Dat geld konden de financiële instellingen beter achter de hand houden om een extra buffer te hebben.
Dit om bijvoorbeeld klappen op te vangen van leningen aan bedrijven en consumenten die niet terugbetaald konden worden. Ook inkoop van eigen aandelen was uit den boze.
In juli herhaalde de centrale bank de oproep met het verzoek om het geld tot het einde van het jaar anders te gebruiken. De ECB heeft eerder aangegeven in december weer een nieuw besluit te nemen.
Vorige maand werd al gehint op een mogelijke tussenoplossing. Daarbij zouden bepaalde banken, die de zaken goed op orde hebben, wel dividend kunnen uitkeren. Maar het deel van de winst dat ze kunnen uitkeren blijft dan wel in eerste instantie nog beperkt.
Geen dividend ING en ABN Amro, ook niet voor Rabo Certificaten
De eis van de ECB heeft niet alleen gevolgen voor beursgenoteerde banken die normaal gesproken dividend uitkeren zoals ING en ABN Amro. Ook houders van zogenoemde Rabobank Certificaten hebben last van de maatregel.
Rabobank is niet beursgenoteerd. Je kunt geen aandelen kopen in deze coöperatieve bank. Maar de zogenoemde Rabobank Certificaten hebben wel een beursnotering.
Deze certificaten tellen mee als ‘eigen vermogen’ van Rabobank en zijn dus risicodragend kapitaal. Ze lijken wat dat betreft op aandelen.
De Rabo Certificaten kenden tot begin dit jaar een behoorlijk hoge contante uitkering per kwartaal, een dividend. Dat maakte ze populair bij beleggers. Door het verzoek van de ECB is de kwartaaluitkeringen van de Rabobank Certificaten echter opgeschort.
Nederlandse banken: 4% van de uitstaande leningen is problematisch
Uit een dinsdag gepubliceerd overzicht van toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) dat Nederlandse banken verwachten dat het overgrote deel van de klanten waaraan ze geld hebben geleend, aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen.
Nederlandse banken hebben voor bijna 1.900 miljard euro aan leningen uitstaan bij particulieren en bedrijven. Daarvan is er bij 96 procent geen sprake van betalingsproblemen, bij 2 procent een hoger risico op betalingsproblemen en bij nog eens 2 procent is sprake van betalingsproblemen.
Om toekomstige verliezen op probleemleningen op te vangen hebben banken hun voorzieningen voor de zogenoemde stroppenpot fors verhoogd dit jaar.
DNB wijst erop dat het vroegtijdig erkennen van probleemleningen een belangrijke les is uit de kredietcrisis. Dit heeft momenteel hoge prioriteit, omdat de winstgevendheid van banken structureel laag is, mede door de lage renteniveaus. "DNB moedigt juist in deze tijden een prudent voorzieningenbeleid ten zeerste aan en roept banken op hier in de komende periode op in te blijven zetten", schrijft de toezichthouder.