- Ongeveer de helft van de Nederlanders is nu al positief over een crypto-euro.
- Wat mensen vooral aanspreekt, is dat een centrale bank anders dan een normale bank niet uit is op het maken van winst.
- Bij een digitale euro zouden transacties direct via de centrale bank lopen, waardoor de rol van ‘normale’ banken bij deze munt een stuk kleiner wordt.
Ongeveer de helft van de Nederlanders ziet wel wat in de digitale euro. Dat blijkt uit eigen onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). In zo’n situatie zou er voor ‘normale’ commerciële banken geen rol meer zijn weggelegd bij transacties.
Wat mensen dan vooral aanspreekt, is dat een centrale bank anders dan een normale bank niet uit is op het maken van winst. Ook vinden ze het belangrijk dat de kans op diefstal en fraude van hun tegoeden tot een minimum wordt beperkt.
Met een eigen digitale munt vanuit de Europese Centrale Bank (ECB) zouden mensen dezelfde betalingen kunnen doen als we nu doen met bijvoorbeeld een pinpas. Deze en andere transacties gaan dan direct via de centrale bank.
Aanleiding voor de studie is een verkenningstraject dat DNB met andere centrale banken in Europa doorloopt. De eurozone zou over vier jaar zomaar de beschikking kunnen hebben over een eigen digitale munt, zei president Christine Lagarde van de ECB onlangs.
Veel mensen weten nog niet precies wat een digitale euro is
Voor het Nederlandse onderzoek zijn enkele duizenden mensen ondervraagd. Er werd gekeken naar hun tevredenheid over het huidige betalingsverkeer en hun interesse in een mogelijke digitale euro.
Volgens DNB blijkt dat het idee "potentie" heeft, ondanks het feit dat burgers al heel tevreden zijn over hoe zij nu hun betalingen doen.
Relatief veel mannen, jongeren, hoogopgeleiden en stedelingen zien wel wat in een betaalrekening voor digitale euro's. Maar er is ook nog een grote groep, circa de helft van de mensen, die nog niet bekend is met de term digitaal centralebankgeld. Van de mensen die er wel van hebben gehoord, geven de meesten aan niet precies te weten wat hiermee wordt bedoeld.
Cash moet beschikbaar blijven
De ECB kondigde ruim een jaar geleden aan samen met een aantal andere centrale banken de mogelijkheden te bestuderen om eigen cryptomunten op te zetten. Een speciaal onderzoeksteam wil onder andere weten in wat voor situaties cryptomunten een voordeel opleveren.
Het idee van een nieuwe digitale euro is nadrukkelijk niet bedoeld om contant geld te vervangen. Cash moet sowieso beschikbaar blijven. DNB zal de komende tijd met regelmaat onderzoek naar de digitale euro blijven doen.
China loopt ver voorop. Dat land introduceerde na jaren ontwikkeltijd een digitale yuan. Het is het tweede land ter wereld en de eerste grote economie die een eigen digitale munt introduceert; de Bahama’s waren volgens Bloomberg nog wat eerder.
[activecampaign form=28]
Lees meer over digitale munten van centrale banken:
- Zo rolt China zijn digitale munt uit – met de e-yuan kan de Chinese overheid alle geldtransacties volgen
- De Britse regering werkt ook aan een bitcoin-rivaal – die gaat mogelijk ‘Britcoin’ heten
- China loopt al mijlenver voor en experts gaan uit van een ‘winner takes all’-scenario
- China wil de e-yuan tijdens de Olympische Winterspelen van 2022 beschikbaar stellen voor buitenlanders