- In Amsterdam noteerde de AEX-index donderdag kort na de opening licht hoger op 407 punten.
- De Europese Centrale Bank kondigde woensdagavond een fors steunpakket aan.
- Beleggers blijven bezorgd over het feit dat de uitbraak van het coronavirus buiten China niet onder controle lijkt.
- Wall Street kreeg woensdag zware klappen, ondanks de belofte van de Amerikaanse regering van massale steun voor de economie.
In Amsterdam stond de AEX-index donderdag kort na de opening licht hoger: een plus van ongeveer 1 procent op 407 punten. Woensdag verloor de AEX bijna 5 procent.
Europese beurzen reageren tamelijk mat op de aankondiging van kapitaalinjecties door centrale banken. De Europese Centrale Bank (ECB) kondigde woensdagavond een groot steunpakket aan.
Beleggers zijn extreem nerveus, omdat overheden buiten China nog maar beperkt in staat lijken om de uitbraak van het coronavirus in te dammen.
De onzekerheid voor de economie is extreem groot en de impact van de coronacrisis zal groter zijn, naarmate het langer duurt om de verspreiding van het virus te beteugelen. Die onzekerheid over de duur van de crisis maakt dat er voortdurend grote uitschieters zijn op aandelenmarkten, soms naar boven maar vooral naar beneden.
Lees ook: Coronavirus-update: Italië en Spanje zwaarst getroffen – Verenigde Staten stijgt nu ook fors
ECB zet nu ook geldkanon in tegen coronacrisis
Na een noodoverleg op woensdagavond besloot de ECB rond middernacht een extra opkoopprogramma van obligaties door te voeren ter waarde van 750 miljard euro.
In een verklaring benadrukte president Christine Lagarde van de ECB dat er "geen limiet" is als het gaat om de toewijding aan de euro.
Daarnaast zullen de beleidsmakers bij de ECB volgens haar alles doen wat nodig is binnen de mogelijkheden van hun mandaat. Daarmee lijkt Lagarde te zinspelen op de beroemde belofte van haar voorganger, voormalig ECB-president Mario Draghi. Die zei in 2012 "alles te doen" om de eurozone te redden uit de toenmalige eurocrisis.
De ECB kwam vorige week ook al met een pakket steunmaatregelen. Op de financiële markten werd dat optreden echter met weinig enthousiasme ontvangen. Veel analisten zeiden openlijk dat ze een krachtige uitspraak zoals Draghi die in 2012 had gedaan, bij Lagarde misten.
De situatie rond het coronavirus wordt de laatste dagen ook steeds nijpender. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire deed eerder op woensdag daarom al een oproep aan de ECB om snel met nieuwe stappen te komen. "Alle instrumenten waarover de ECB beschikt, moeten worden gebruikt en moeten snel en massaal worden ingezet", zei hij. Steeds meer economen vrezen dat de Europese economie in een recessie zal belanden door de crisis.
Het noodprogramma dat nu is aangekondigd, loopt in ieder geval tot eind dit jaar. Als de coronacrisis dan nog niet voorbij is kan de ECB ook volgend jaar nog verdergaan met het opkopen van staatsobligaties en schuldpapier van bedrijven.
De centrale bank kiest er net als vorige week voor om de rente ongemoeid te laten. De rente in Europa ligt al heel lang erg laag. Andere centrale banken besloten onlangs wel om de rente te verlagen. Zo verraste de Amerikaanse Federal Reserve zondag de markten met een stevige renteverlaging. Woensdag sneed de centrale bank van Brazilië eveneens in de rente.
Beurzen Azië weer omlaag
De Japanse aandelenbeurs is donderdag opnieuw met verlies gesloten. De Nikkei in Tokio ging uiteindelijk 1 procent lager de dag uit op 16.552,83 punten. Eerder op de dag stond de Japanse index nog ruim 2 procent in de plus. De Japanse techinvesteerder SoftBank (min ruim 17 procent) ging in de uitverkoop door de zorgen over zijn omvangrijke investeringen in startup-bedrijven.
De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag fors lager gesloten, waarmee de relatief stevige koerswinsten van een dag eerder weer werden ingeleverd. De Dow-Jonesindex eindigde 6,3 procent lager op 19.898,92 punten. De brede S&P 500 verloor 5,2 procent tot 2398,10 punten en technologiebeurs Nasdaq zakte 4,7 procent tot 6989,84 punten.
De regering van prresident Donald Trump heeft een pakket maatregelen aangekondigd om de crisis het hoofd te bieden. Maar het sentiment op de beurzen bleef slecht. In de loop van de dag werd de handel zelfs weer voor een kwartier stilgelegd, omdat de koersverliezen tijdelijk waren opgelopen tot meer dan 7 procent. Het is al de vierde keer in korte tijd dat deze noodrem is toegepast.
Aandelenbeurs New York Stock Exchange (NYSE) op Wall Street zal vanaf maandag zijn handelsvloeren tijdelijk sluiten en overgaan op volledig elektronische handel, nadat een handelaar en een werknemer deze week beide positief zijn getest op het nieuwe coronavirus.
Volgens de Amerikaanse beursuitbater zullen de aandelen- en optiehandelsvloeren van de beurs in New York tijdelijk dichtgaan, evenals de optiebeurs in San Francisco. De handel zelf kan gewoon doorgaan, benadrukt NYSE. Ook verandert er niets aan de handelstijden.
Lees meer over het coronavirus:
- Deze 3 symptomen komen vaak voor bij COVID-19 en zo kun je ze vergelijken met griep
- 5 dingen die kunnen veranderen op de huizenmarkt door het coronavirus
- Zo maak je zelf desinfecterende handgel
- Coronaverdacht? Dan kan de GGD jou gedwongen in isolatie plaatsen
- Thuiswerken door het coronavirus? Zo haal je het meeste uit je werkdag
- 12 alternatieven voor handen schudden, van de elleboogstoot tot de Wuhan-shake
- Dit vergoedt je zorgverzekering als je besmet bent met het coronavirus
- Je smartphone is een verzamelplek voor bacteriën – zo maak je 'm schoon
- 4 maatregelen waar je als ondernemer een beroep op kunt doen bij de coronacrisis