- De Duitse ECB-bestuurder Isabel Schnabel waarschuwt dat de centrale bank mogelijk haar inflatieverwachting naar boven moet bijstellen.
- “In een omgeving met grote spaaroverschotten en langdurige verstoringen van de energievoorziening kan de energietransitie ertoe leiden dat de inflatie langer hoog blijft”
- De Europese Unie wil tegen 2050 de eerste regio ter wereld worden waar de uitstoot van broeikasgassen netto op nul uitkomt.
De inflatieverwachting van de Europese Centrale Bank (ECB) moet wellicht naar boven toe bijgesteld worden. Daarvoor waarschuwt de Duitse ECB-bestuurder Isabel Schnabel.
Volgens haar kunnen de pogingen van Europa om de koolstofuitstoot terug te dringen door over te schakelen op groene energie ervoor zorgen dat de inflatie stijgt.
“In een omgeving met grote spaaroverschotten en langdurige verstoringen van de energievoorziening kan de energietransitie ertoe leiden dat de inflatie langer hoog blijft”, waarschuwde Schnabel in een toespraak voor de American Economic Association.
Ze zei daar gelijk bij dat de ECB mogelijk moet ingrijpen als dat nodig is.
Mogelijk aanpassing inflatieverwachting voor 2023 en 2024 nodig
Nadat de economie de gevolgen van de coronacrisis te boven was gekomen, heeft een sterke stijging van de energieprijzen de inflatie in december opgedreven tot 5 procent, een recordhoogte voor de eurozone.
Maar de ECB heeft voorspeld dat de energieprijzen zullen dalen en zei toe het huidige monetaire beleid nog minstens een jaar te handhaven. Volgens de laatste economische prognoses van de ECB zal de inflatie dit jaar oplopen tot 3,2 procent en daarna afnemen tot 1,8 procent in 2023 en 2024.
Schnabel zei echter dat de technische aannames over de energiecomponent in die prognoses "met grote onzekerheid omgeven" zijn.
De daling van de inflatie tot onder de 2 procent berust volgens haar op de aanname dat energie in 2023 en 2024 niet zal bijdragen aan de nominale prijsstijging.
"De geschiedenis wijst uit dat een dergelijk profiel ongebruikelijk zou zijn", zei ze. Om de inflatie in 2024 op het doel van 2 procent te krijgen zouden de olieprijzen volgens haar op het niveau van november 2021 moeten blijven.
De Europese Unie wil tegen 2050 de eerste regio ter wereld worden waar de uitstoot van broeikasgassen netto op nul uitkomt. Deze inspanning staat bekend als de Green Deal en is een centrale pijler in de begroting van het landenblok de komende jaren.
De Green Deal wordt bekostigd met een derde van de 1,8 biljoen euro voor het herstelplan NextGenerationEU, en uit de zevenjarenbegroting van de EU.
Olieprijs stijgt door onrust in Kazachstan
De onrusten in Kazachstan zorgen voor een stijging van de olieprijzen, vooral omdat investeerders vrezen voor problemen in de bevoorrading. Kazachstan is een van de landen van het verbond OPEC+ waar landen van oliekartel OPEC, waaronder Saudi-Arabië en Irak, maar ook bondgenoten als Rusland en dus Kazachstan bij zijn aangesloten. De uraniummarkt lijkt beter bestand tegen de problemen, hoewel Kazachstan de op een na grootste producent van uranium ter wereld is.
In de loop van de afgelopen week stegen de olieprijzen met circa 5 procent en op vrijdag brak de prijs van Brentolie door de grens van 83 dollar per vat. Daarmee werd volgens kenners het hoogste prijsniveau bereikt sinds de prijsdaling eind november vanwege de vrees voor de rondwarende omikronvariant van het coronavirus.
De protesten in Kazachstan braken uit nadat de prijs voor brandstof begin dit jaar verdubbeld werd. President Kassym-Jomart Tokajev heeft dat teruggedraaid maar de demonstraties gingen door en richtten zich ook steeds meer tegen de gevestigde politieke orde. Duizenden mensen gingen in de grootste stad Almaty de straat op om te protesteren. De politie schoot daarop tientallen demonstranten dood. Meerdere gebouwen vlogen in brand. Ook werden winkels geplunderd. In het hele land werd het internet afgesloten en sloten banken uit voorzorg.
Kazachstan staat te boek als een van de grootste olieproducenten in Centraal-Azië. Het land was in 2020 goed voor het oppompen van gemiddeld 1,8 miljoen vaten olie per dag. Volgens verschillende marktkenners is de productie van olie in het land door de onrusten "aangetast", al ging de productie in de grootste velden van het land gewoon door.
Kazachstan is naast olie en uranium ook rijk aan mangaan, ijzer, chroom en steenkool. De uraniummijnen van het land bevinden zich in afgelegen gebied in het zuiden. De protesten hebben de winning ervan nauwelijks geraakt. Het gros van de Kazachse uranium wordt naar China verscheept. Mogelijk dat de onrusten wel voor wat logistieke problemen hebben gezorgd, omdat de belangrijkste handelsroutes lopen via de regio Almaty.