Het onderzoek draait om de voorgenomen overname van de enorme pensioenverplichtingen van Royal Mail door de Britse overheid en de aanpassing van de schuldenlast van het bedrijf. De commissie betwijfelt of daarbij voldoende maatregelen zijn genomen om concurrentievervalsing te voorkomen en om ervoor te zorgen dat Royal Mail zelf ook een aanzienlijk deel van de kosten draagt.

Begin januari werd er in de Britse media al gespeculeerd over een gedwongen splitsing van het postbedrijf, als de Europese Commissie de hulp als ongeoorloofde staatssteun zou bestempelen.

Maatregelen

De Britse regering wil Royal Mail op termijn privatiseren, maar moet daarvoor naar eigen zeggen eerst de financiële situatie van het bedrijf op orde brengen. De overheid wil daarom circa 8 miljard pond (ruim 9 miljard euro) aan pensioenverplichtingen overnemen van Royal Mail. Daarnaast worden schulden ter waarde van 1,7 miljard pond herschikt. Volgens de Britten voldoen die maatregelen aan de Europese regels voor staatssteun.

,,De commissie erkent het belang van de hervorming van de Britse postmarkt”, stelde een woordvoerder van Eurocommissaris Joaquín Almunia (Mededinging). ,,Maar we moeten ervoor zorgen dat de maatregelen van de overheid geen oneerlijke voordelen geven aan Royal Mail, die de concurrentie op de postmarkt zouden verstoren.”

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl