De Nederlandse columniste Ebru Umar is vrijgelaten, maar mag Turkije voorlopig niet verlaten. Dit meldt zij zelf via haar Twitter-account. Zij rept over ‘landarrest’.

Umar, een kritische Nederlandse columniste van Turkse afkomst, was in Turkije door de politie meegenomen, naar wordt aangenomen vanwege haar kritische tweets over de Turkse president Erdogan. Ze meldde toen telefonisch aan ThePostOnline dat ze in staat van beschuldiging zou worden gesteld voor het plaatsen van haar berichten.

Umar wil zo snel mogelijk terug naar Nederland, zei ze vlak na haar vrijlating tegen Metro. “Ik wil naar Nederland al is het alleen maar voor de Libelle Zomerweek”, zei ze, gehuld in oranje shirt, verwijzend naar de jaarlijkse feestweek van het vrouwenblad waar ze voor schrijft.

Reisbeperking

Umar werd zondag vrijgelaten nadat ze zaterdag door twee agenten vanaf haar buitenhuis in het Turkse Kusadasi was meegenomen naar het politiebureau. “Ik moest mee vanwege twee tweets. Ik heb de hele avond vastgezeten, maar ik moet zeggen dat ik keurig ben behandeld. Ik heb een gezellige avond gehad met een 55-jarige man. We hebben over de Turkse politiek gepraat en dat het allemaal wel zal loslopen.”

Ebru mag voorlopig Turkije niet verlaten. “Ik voel mij een soort Syriër. Er is een advocaat bezig om die reisbeperking op te heffen. Ik moet mij nu wel een paar dagen melden op het politiebureau.”

Koenders opgelucht

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is 'opgelucht' over de vrijlating van Ebru Umar. Het ministerie wijst erop dat "de juridische procedure kennelijk nog voortduurt''.

"Ik heb Ebru Umar vandaag gesproken. Het was een geruststelling te horen dat ze het naar omstandigheden goed maakt. Het is natuurlijk niet niks om midden in de nacht te worden aangehouden voor verhoor'', aldus Koenders. "We blijven bijstand verlenen en hebben voortdurend contact met de Turkse autoriteiten, in Ankara en in Kusadasi. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Ebru Umar geadviseerd in de keuze voor een advocaat om haar bij te staan. We hebben ook intensief contact met haar familie gehad.''

Vrijheid van meningsuiting

Koenders heeft contact gehad met zijn Turkse ambtgenoot Mevlüt Çavuşoğlu en "duidelijk gemaakt dat persvrijheid en vrijheid van meningsuiting een groot goed is. Het hoort ook bij een kandidaat-lidstaat van de EU dat niet getornd wordt aan persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Ik heb dat al vaak benadrukt in gesprekken met Turkse collega's en dat blijf ik doen. Het is nodig, dat blijkt nu weer."

Premier Mark Rutte heeft contact gehad met zijn Turkse ambtgenoot Ahmet Davutoğlu en laten weten dat hij de gang van zaken uitermate betreurt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl