- Het Britse EasyJet schrapt vluchten tussen het VK en Schiphol vanwege de drukte op de luchthaven
- EasyJet noemt het een “proactieve” beslissing om latere problemen te voorkomen
- Ook elders in Europa blijven problemen met drukte op luchthavens bestaan
- Lees ook: Schiphol staat open voor schadevergoeding, zegt luchtvaartorganisatie– claims lopen mogelijk in de miljoenen
EasyJet heeft voor de zomer een aantal vluchten van Amsterdam naar London Gatwick en London Luton “proactief” geannuleerd. Dat doet de Britse prijsvechter vanwege de grote drukte op Schiphol, waar de maatschappij een van de grootste gebruikers is.
Passagiers zijn op de hoogte gebracht en de overgrote meerderheid wordt op dezelfde dag op een andere vlucht geboekt, laat een woordvoerster weten. Ze laat zich er alleen niet over uit hoeveel vluchten en reizigers het precies betreft.
EasyJet zei vorige maand nog niet van plan te zijn vluchten te annuleren voor de zomerpiek. Maar op Schiphol wordt momenteel koortsachtig overleg gevoerd met maatschappijen. EasyJet geeft aan “voortdurend” in gesprek te zijn over de aanpak van de operatie deze zomer.
Insteek van die gesprekken is ‘op vrijwillige basis’ tot afspraken te komen om het vliegveld wat te ontlasten, liet de luchthaven eerder weten. Als dat niet lukt dan sluit Schiphol niet uit dat het zelf maatschappijen moet gaan dwingen om vluchten te schrappen.
Op dat laatste zit easyJet niet te wachten. "We zijn van mening dat het verplicht opleggen van een beperking in het aantal vluchten niet haalbaar of wenselijk is, aangezien er ook andere maatregelen kunnen worden genomen en maatschappijen ook zelf hun verantwoordelijkheid nemen."
EasyJet heeft in totaal negen vliegtuigen en 300 lokale bemanningsleden gestationeerd op Schiphol. De maatschappij vliegt niet vanaf andere luchthavens in Nederland en ziet het verplaatsen van vluchten naar kleinere vliegvelden in het land dan ook niet als een optie.
Bij Transavia, TUI en Corendon liggen de zaken anders, zij lijken eerder open te staan voor het verplaatsen van vluchten. Ze richten zich sterk op vakantiegangers en dan is het schrappen van vluchten eigenlijk uit den boze. "Annuleren is echt ongewenst", benadrukt Transavia. TUI ziet dat net zo, aangezien het schrappen van vluchten zou betekenen dat de al geboekte vakanties van mensen niet meer kunnen doorgaan.
Corendon-topman Steven van der Heijden toonde zich in gesprek met het ANP eerder op de dag al bereid om vluchten te verplaatsen naar andere luchthavens in de regio. Hierover praat hij nog met Schiphol. De topman wees er ook op dat de situatie bij Corendon heel anders is dan bij KLM, dat al meerdere keren besloot om veel vluchten te schrappen. "Als je een groot netwerk hebt met veel overstappers kun je alles nog wel een beetje herverdelen", gaf Van der Heijden aan. "Maar bij ons vertrek je op Schiphol en land je op Schiphol. Dat is echt wat anders."
Ook elders in Europa problemen met drukte op vliegvelden
Ook elders in Europa kampen luchtvaartbedrijven met problemen door een gebrek aan personeel. Swiss Air Lines schrapt meerdere vluchten naar Duitsland doordat er te weinig medewerkers zijn. In Spanje is de politie hard op zoek naar extra mensen voor de controle van passagiers op Madrid Barajas, de grootste luchthaven van het land. Eerder ontstonden lange rijen doordat het internationaal toerisme weer sterk toeneemt.
Swiss, een dochteronderneming van Lufthansa, schrapt in juli en augustus wekelijks vier vluchten tussen Zürich en Berlijn. Tussen Zürich en Stuttgart komen iedere week drie vluchten te vervalen. Ook gaat één langeafstandvlucht naar San Francisco per week verloren. Tussen Zürich en Neurenberg gaat iedere week vijf vluchten niet door in de periode van juli tot oktober.
De Spaanse politie hoopt tweehonderd nieuwe medewerkers aan te nemen voor controles op de luchthaven in Madrid. Dat zou het totaal op zeshonderd brengen en genoeg moeten zijn om de passagiersstromen in goede banen te leiden nu na de coronacrisis weer grote groepen toeristen Spanje bezoeken, meldt een regeringswoordvoerster.
Luchtvaartmaatschappij Iberia klaagde eerder dat op drukke momenten chaos heerste bij de paspoortcontroles op Madrid Barajas. Daardoor zouden sinds begin maart 15.000 reizigers hun vlucht hebben gemist.
In Nederland springt de drukte op Schiphol in het oog. Het voorbije weekend waren er opnieuw lange rijen, soms tot in de buitenlucht, omdat er tekorten zijn aan beveiligers en afhandelaars. KLM voerde 42 vluchten vanaf Europese bestemmingen met lege vliegtuigen uit om de drukte op de luchthaven te verminderen. Voor het pinksterweekend had de grootste maatschappij op Schiphol al besloten dagelijks tot 50 vluchten te annuleren wegens de drukte.
Ook op grote Britse luchthavens gaan vluchten niet door vanwege de te grote passagiersstromen. Reisorganisatie TUI annuleert tot eind juni bijna 200 vluchten van en naar Manchester.