• Tijdens een E-waste Race proberen basisscholen uit een stad of regio het meeste elektronische afval op te halen in hun buurt.
  • Het bedrijf achter de races wil basisschoolscholieren bewust maken van duurzaamheid en ze kennis laten maken met de circulaire economie.
  • Het model lijkt internationaal schaalbaar en in Duitsland komt er een franchise-samenwerking.

Wie lukt het om het meeste elektronische afval op te halen? De E-waste Race is een wedstrijd tussen basisscholen in een regio waarbij de leerlingen proberen zoveel mogelijk afgedankte elektronische apparaten op te halen bij mensen in de buurt.

Op deze manier wil de organisatie – die tijdens de Week van Circulaire Economie werd onderscheiden met een Circular Award – scholieren bewust maken van duurzaamheid en ze kennis laten maken met de circulaire economie.

Projectmanager Louke Kreemers van E-waste Race vertelt aan Business Insider over de missie van de organisatie en de duurzame drive die zij ziet bij de jongere generatie.

Wat houdt zo’n race precies in?

Kreemers: “De E-waste Race werd ruim 6 jaar geleden bedacht door onze directeur Timmy de Vos. Sindsdien organiseren wij in samenwerking met gemeentes en lokale afvalverwerkingsbedrijven wedstrijden tussen lokale basisscholen. Per keer gaan gemiddeld 10 basisscholen in een regio of stad de strijd met elkaar aan gedurende een project van 4 weken.

"De leerlingen – doorgaan kinderen uit groep 6, 7 en/of 8 – zamelen in die tijd zoveel mogelijk elektronisch afval in bij familie, vrienden en buurtgenoten. Aan het einde van het project wordt gekeken welke klas het meeste afval heeft opgehaald, en die wint een schoolreisje.”

Waarom zijn jullie ooit met dit initiatief begonnen?

“Timmy deed mee aan een wedstrijd waarin jonge ondernemers werd gevraagd een oplossing te bedenken voor de problemen rond e-waste. De E-waste Race won een geldprijs waarmee de eerste 3 races werden georganiseerd. Inmiddels zitten we op ongeveer 33 races per jaar, hebben we een team van 4 man en zijn we vorig jaar ook begonnen met de Textiel Race.

“E-waste staat dus voor elektronisch afval en is de snelstgroeiende afvalstroom ter wereld. Bijna iedereen heeft wel oude telefoons, laptops, snoeren of beeldschermen liggen waar hij niets meer mee doet. En als ze er wél iets mee doen, belanden de afgedankte apparaten vaak bij de rest van afval, en dus in de verbrandingsoven.

Louke Kreemers geeft een gastles tijdens een E-waste Race. Foto: E-waste Race
Louke Kreemers geeft een gastles tijdens een E-waste Race. Foto: E-waste Race

"Op dit moment wordt in ons land iets meer dan de helft van de totale hoeveelheid afgedankte elektronische apparaten niet gerecycled. Dat is hartstikke zonde, want ze zitten vaak vol met waardevolle materialen. Van een oude laptop bijvoorbeeld kan 86 procent van de materialen hergebruikt worden.

“Per race wordt er gemiddeld zo’n 14.000 kilo oude elektronica opgehaald door de leerlingen.”

Wat is jullie missie?

“We werken niet alleen samen met gemeenten en lokale afvalbedrijven maar ook met Weee Nederland. Die organisatie zorgt ervoor dat de ingezamelde e-waste van de gemeenten bij gerenommeerde recyclers terechtkomt. Op die manier zorgen we er met onze races voor dat heel veel e-waste weer terug in de kringloop komt.

“Maar ons belangrijkste doel is het inspireren van de kinderen en hun omgeving, en ze betrekken bij de circulaire economie. Uit onderzoek van de Technische Universiteit hier in Eindhoven is gebleken dat kinderen die mee hebben gedaan aan de E-waste race veel meer over grondstoffenschaarste en recycling weten dan hun leeftijdgenoten die niet hebben meegedaan.

“Ons project op de scholen bestaat ook niet alleen uit het organiseren en begeleiden van de races maar we geven ook een gastles waarin we veel aandacht geven aan reparatie en hergebruik van elektronische apparaten. Door deze generatie bewust te maken van het probleem, hopen we uiteindelijk de afvalberg te verkleinen.”

Foto: E-waste race
Foto: E-waste race

En wat zijn jullie toekomstplannen?

“We hebben inmiddels in meer dan 108 gemeenten in ons land E-waste Races georganiseerd en de interesse blijft groeien. We hebben ook een franchise-partij gevonden die het voor ons op gaat pakken in Duitsland. Dat zou eigenlijk al vorig jaar gebeuren, alleen is dat door corona niet doorgegaan. Maar komend jaar lukt het hopelijk wel om daar de eerste wedstrijden te organiseren en wat ons betreft blijft het daar niet bij. Er is veel interesse voor ons idee, zowel binnen als buiten Europa. De formule is natuurlijk heel goed toe te passen, waar dan ook ter wereld.

“En naast de E-waste Races hebben we afgelopen jaar dus ook de eerste Textiel Races georganiseerd. Niet alleen zijn er vaak nog goede bestemmingen te vinden voor afgedankte kleding en textiel – dat nu nog te vaak in het restafval verdwijnt – maar we willen kinderen ook aan het denken zetten over fast fashion. De mode-industrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld en heeft heel veel impact op mens en milieu.

“Wij denken echt dat kinderen het de rest van hun leven meenemen als je ze op jonge leeftijd al bewust maakt van duurzaamheid en circulariteit. We merken sowieso dat de kinderen van nu al zoveel bewuster bezig zijn met het milieu dan wij op die leeftijd. Ze willen heel graag iets doen voor een betere wereld, en daar helpen wij ze graag bij.”

Lees meer over Better Capitalism: