Nederland telt inmiddels 1,1 miljoen e-readers. Daar staan gemiddeld 117 boeken op. Maar slechts 10 procent daarvan is betaald.

De rest is gratis verkregen of illegaal gedownload. Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeker GfK waarover het AD bericht.

De piraterij is de boekenwereld een doorn in het oog. Woensdag begint de Social Bookcompany, een samenwerkingsverband van uitgevers, schrijvers én lezers, de actie ‘Ik lees legaal’. Die moet boekenlezers duidelijk maken dat het normaal is voor een e-book te betalen.

De markt voor e-books is in Nederland nog nauwelijks ontwikkeld. Betaalde e-books maken in Nederland nog maar 4,5 procent van de boekenomzet uit. In de VS is dat al meer dan 22 procent; in Groot-Britannië al 12 procent, schreef Z24 eerder.

E-boeken: hoge btw

Piraterij is dus waarschijnlijk niet de enige oorzaak van het lage aandeel van e-books in Nederland. Het hoge btw-percentage op e-books (21 procent tegen 6 procent), speelt wellicht ook een rol. Net als de terughoudende houding van uitgevers én (online) boekverkopers: je ziet nauwelijks stunts met e-books. Anders dan bij papieren boeken waarvoor nog altijd een vaste prijs geldt, is de verkoopprijs voor e-books namelijk vrij.

Z24 constateerde eerder dat er een bescheiden gat in de markt ligt voor e-bookverkoop aan Nederland, vanuit Luxemburg (dat een btw-tarief van slechts 3 procent kent).

Ook mist Nederland een Amazon, dat met zijn Kindle de markt voor e-books een grote impuls gaf. De online gigant stelde overigens onlangs wel zijn Kindle Store open voor Nederlandstalige boeken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl