Bedrijven maken tijdens de coronacrisis meer gebruik van online tools om te communiceren en plannen.
Ook voor leren op afstand komen er meer mogelijkheden, blijkt uit een peiling van online uitgever Bookboon.
Nederlandse HR-beslissers verwachten dat leermogelijkheden voor werknemers na de coronacrisis veel meer digitaal worden vormgegeven.
Universiteiten en scholen worden door de lockdownmaatregelen om het coronavirus te beteugelen plotseling gedwongen om massaal gebruik te maken van online tools voor leren op afstand. Maar de coronacrisis zal e-learning ook voor werknemers van bedrijven een totaal andere dynamiek geven.
In een afgelopen maand verschenen analyse noemen analisten ABN Amro zes basisvoorwaarden die een versnelde groei van e-learning mogelijk maken:
- Internetbandbreedte is voor iedereen goedkoop beschikbaar, ook bij zware applicaties zoals video.
- Softwaretools voor videochats zijn alomtegenwoordig, van Microsoft Teams en Google Hangouts tot Zoom.
- Steeds grotere groepen raken vertrouwd met online leren via onder meer YouTube-tutorials.
- Werkprocessen digitaliseren steeds meer, zodat het leren van bijbehorende vaardigheden zoals programmeren of websites bouwen in veel gevallen ook makkelijk online kan worden aangeboden.
- Thuiswerken is nu tijdelijk min of meer verplicht, maar die ervaring zal ook na de coronacrisis worden meegenomen.
- Digitale leerplatforms bieden de mogelijkheid om online cursussen op maat voor medewerkers aan te bieden.
E-learning wordt dominant voor bedrijven door coronacrisis
Hoe gaan bedrijven tijdens en na de coronacrisis in de praktijk om met e-learning voor werknemers?
Uit een deze week verschenen peiling van Bookboon, een internationale online uitgever van academische en zakelijke boeken en audiomateriaal, blijkt dat bedrijven duidelijk onderscheid maken tussen de huidige crisissituatie en het post-coronatijdperk.
Op korte termijn richten veel landen zich op het afbouwen van strenge lockdownmaatregelen en de overschakeling op een 1,5-metereconomie. Bedrijven zitten daarbij noodgedwongen in de crisismodus. Intussen wordt wel nagedacht over hoe het daarna verder moet.
Bookboon vroeg 300 HR-beslissers bij bedrijven in West-Europa en Noord-Amerika onder meer wat de verwachting voor de leerbudgetten voor de komende drie maanden is.
In de onderstaande grafiek zijn de antwoorden van Nederlandse HR-beslissers afgezet die van de ondervraagde groep uit andere landen.
Te zien is dat zowel in Nederland als daarbuiten ongeveer twee op de vijf HR-beslissers een krimp van de leerbudgetten verwacht op de korte termijn.
HR-beslissers die een stijging verwachten van leerbudgetten zijn duidelijk in de minderheid. In Nederland gaat het om een op de vijf gepeilde HR-beslissers.
Voor volgende jaar rekenen HR-beslissers wel op een significante omslag richting digitale leerprocessen, blijkt uit de onderstaande grafiek.
Gevraagd naar het aandeel van digitale applicaties bij de leermogelijkheden binnen bedrijven kantelt dit naar verwachting in nog geen twee jaar van minder dan 50 procent naar meer dan 60 procent. Daarbij rekenen Nederlandse HR-beslissers op een gemiddeld sterkere omslag vergeleken met collega's in het buitenland.
CEO Kristian Buus Madsen van Bookboon geeft ter toelichting tegenover Business Insider aan dat digitaal leren ook onder de huidige omstandigheden al een hoge vlucht neemt. Bookboon is zelf actief in 30 landen en richt zich vrijwel volledig op de zakelijke markt. "Als bedrijf verwachten we dit jaar een omzetgroei van 25 procent."