De dure koffie Kopi Loewak wordt gemaakt van bonen die zijn gevonden in de ontlasting van civetkatten. Indonesische boeren hebben ontdekt hoe lucratief de markt voor deze koffie is en buiten de dieren nu uit.
Het lijkt misschien een raar idee, maar één van de duurste koffiesoorten ter wereld komt van de uitwerpselen van de loewak, een civetkatachtige die leeft in Azië.
De beestjes eten koffiebessen die worden verbouwd op plantages. Het vruchtvlees verteren ze, maar de zaden (ook wel koffiebonen genoemd) poepen ze uit. Die worden vervolgens verzameld, gewassen en licht geroosterd. Het resultaat is een milde koffie die toch iets kruidigs heeft.
Loewaks in kooien
Door het speciale productieproces kost de civetkoffie meer dan 200 euro per kilo. Dat is niet onopgemerkt gebleven bij Indonesische boeren die de koffie verbouwen.
In eerste instantie liepen de loewaks in het wild rond, maar door de toenemende vraag van over de hele wereld zijn steeds meer dieren opgesloten om voldoende koffie te produceren.
Erbarmelijke omstandigheden
De omstandigheden waarin de dieren worden gehouden, zijn bepaald niet luxe, blijkt uit beelden van onder meer dierenrechtenorganisatie PETA die vorig jaar is gaan kijken bij boeren die de koffie maken. Ook de BBC reisde af naar Indonesië.
De loewaks leven tot wel drie jaar lang in kleine hokken. Dat is niet goed voor hun mentale gesteldheid. Op de beelden van PETA is te zien hoe de dieren neurotisch gedrag vertonen. Ze ijsberen door de kooi en draaien eindeloos rondjes.
Ook hun dieet is ongezond. De boeren voeren ze vrijwel uitsluitend koffiebessen waardoor ze te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen.
Civetkoffie uit de schappen
Er wordt ook nog steeds koffie gemaakt van loewaks die in de vrije natuur leven. Maar er bestaat geen keurmerk voor. Daardoor is onduidelijk of de Kopi Loewak die je koopt gemaakt is onder dieronvriendelijke omstandigheden.
Het Britse warenhuis Selfridges heeft daarom onlangs besloten om civetkoffie niet langer te verkopen, schrijft The Daily Mail dinsdag. De collega's van Harrods waren daar al eerder mee gestopt.
Ook Nederlandse koffiehandelaren hebben dat voorbeeld gevolgd. Zo zijn Simon Lévelt, Brandmeester en Van Hilst eind vorig jaar gestopt met de verkoop van civetkoffie.
"Simon Lévelt heeft er voor gekozen deze koffiespecialiteit niet langer in te kopen", schrijft de koffieketen op zijn website. "Dit vanwege de slechte omstandigheden waarin de Luwak (civetkat) leeft. De dieren leven in gevangenschap op de plantages en worden gedwongen de koffiebessen te eten. Zolang deze situatie niet verandert, is deze koffiespecialiteit niet verkrijgbaar in onze speciaalzaken."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl