De plannen van de nieuwe coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie gaan iedereen in de portemonnee raken, in negatieve én positieve zin. Ten minste, als we alle berichten mogen geloven die inmiddels zijn uitgelekt over het nieuwe regeerakkoord.
De hypotheekrenteaftrek wordt flink verlaagd, inkomens tot 68.600 euro betalen straks 36,9 procent belasting en het tarief voor de vennootschapsbelasting daalt. De boodschappen en een dagje pretpark worden duurder door een verhoging van het lage btw-tarief, die van 6 procent naar 9 procent gaat.
Waarschijnlijk wordt het nieuwe regeerakkoord dinsdag gepresenteerd. Uit deze plannen blijkt dat de coalitie zich vooral focust op de middeninkomens. Met name gezinnen met kinderen gaan erop vooruit.
Hieronder een overzicht van de plannen van Rutte III:
De hypotheekrenteaftrek wordt verlaagd
Foto: ANP
Vroeger was alleen maar het H-woord laten vallen al bijna politieke zelfmoord, maar Rutte III zet vanaf 2020 echt het mes in de aftrek, meldt De Telegraaf. In vier stappen van drie procent wordt de aftrek beperkt tot het lage tarief van de vlaktaks, die de nieuwe coalitie in wil voeren. De hypotheekrenteaftrek wordt momenteel al afgebouwd, met een half procentpunt per jaar.
Waar de aftrek eerst 52 procent bedroeg, moet dat uiteindelijk uitkomen op 38 procent. Het tempo gaat vanaf 2020 dus flink omhoog, naar 3 procent per jaar. De nieuwe coalitie wil de maatregel ‘budgetneutraal’ invoeren en compenseert huiseigenaren daarom via een verlaging van het eigenwoningforfait.
Inkomstenbelasting: twee schijven in plaats van vier schijven
Foto: ANP
De coalitie wil een eenvoudiger systeem neerzetten, en doet dit onder meer door twee belastingschijven te schrappen. Vanaf 2019 betalen inkomens tot 68.600 euro naar verluidt 36,9 procent belasting. Wie meer verdient valt binnen het toptarief en zal 49,5 procent moeten afdragen, melden verschillende kranten.
Gezinnen met kinderen en een lager inkomen worden naar verluidt gecompenseerd met verhogingen van onder meer het kindgebonden budget en de kinderbijslag.
Het lage btw-tarief wordt verhoogd: boodschappen duurder
Foto: ANP
Het lage btw-tarief gaat van 6 naar 9 procent, meldt De Telegraaf vrijdag. Hierdoor worden de dagelijkse boodschappen duurder, net als een bezoek aan de kapper of een dagje pretpark. Deze maatregel wordt genomen omdat er twee belastingschijven komen, waardoor middeninkomens minder belasting gaan betalen (zie hierboven).
Het hoge btw-tarief van 21 procent blijft gelijk.
Belastingen voor bedrijven worden verlaagd
Foto: ANP
Goed nieuws voor bedrijven: de winstbelasting gaat fors omlaag. Het tarief voor de vennootschapsbelasting daalt van 25 naar 21 procent, meldt RTL Nieuws. En over de eerste 200.000 euro winst hoeft voortaan niet langer 20 procent te worden betaald, maar 16 procent. Bij elkaar gaat dat zo’n 3 miljard euro kosten.
Werkgeversorganisaties pleiten al enige tijd aan op zo’n verlaging van de winstbelasting om de concurrentie met het buitenland aan te kunnen. De PvdA is niet blij: "Kabinet voorop in race to the bottom".
Een klimaatwet en een nieuw energieakkoord
Foto: ANP
Rutte III maakt werk van het internationale klimaatakkoord van Parijs. Er komt een klimaatwet met juridisch afrekenbare milieudoelen, zoals het terugbrengen van de CO2-uitstoot. Dat meldt Trouw vrijdag.
Enkele concrete milieumaatregelen uit het regeerakkoord: een kilometerheffing voor vrachtverkeer en geld voor woningcorporaties om huurpanden extra te isoleren. Naar alle waarschijnlijkheid komt er een aparte minister voor klimaat, zo werd eerder al bekend.
Een vrijwillige, maatschappelijke dienst
Jongeren die zich een tijdje inzetten voor de samenleving krijgen straks voorrang op een baan bij de overheid, meldt het AD vrijdag. Rutte III gaat een vorm van maatschappelijke dienst invoeren, maar wil deze dienst niet verplichten.
Eigen risico gaat niet omhoog
Het eigen risico in de zorg gaat volgend jaar niet omhoog en blijft staan op 385 euro. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde in september al in met de bevriezing van het eigen risico. Om dat te compenseren stijgt de zorgpremie.
Verzekeraars moeten de premies voor de basisverzekering uiterlijk 12 november bekendmaken.