• De centrale bank van Zwitserland wil voorkomen dat de Zwitserse frank steeds duurder wordt.
  • Een dure frank is schadelijk voor de Zwitserse maakindustrie, die met de export van typisch Zwitserse producten belangrijk is voor de economie.
  • Valuta-expert Joost Derks legt uit waarom het niet eenvoudig is om de opmars van de frank af te remmen.

ANALYSE – Een van de grootste verrassingen in de valutawereld van 2024 is dat de beleidsrentes van centrale banken veel minder snel zijn gedaald dan waar het eind vorig jaar naar uitzag. Destijds leek er in de Verenigde Staten ruimte voor vier of vijf renteverlagingen.

Inmiddels is het eind juni en de Federal Reserve heeft nog geen enkele keer aan de rente gesleuteld. De kans is groot dat er in de rest van 2024 slechts één renteverlaging komt.

In Europa worden dat er twee of heel misschien drie. De centrale bank van Zwitserland vaart echter een heel andere koers.

Donderdagochtend schroefde de Swiss National Bank (SNB) het belangrijkste rentetarief met een kwart procentpunt terug naar 1,25 procent. In maart was deze beleidsrente ook al met een kwart procentpunt verlaagd. De Zwitserse centrale bank maakt gretig gebruik van de grote ruimte die er ligt voor renteverlagingen.

Zwitserse frank fungeert als vluchtheuvel voor bezorgde beleggers

De regering van Zwitserland heeft de inflatieprognose onlangs iets verlaagd tot 1,4 procent. In de eurozone ligt de inflatie van 2,6 procent daarentegen nog duidelijk boven de 2 procent die de Europese Centrale Bank (ECB) zich ten doel heeft gesteld.

Door de renteverlagingen krijgt de Zwitserse economie een duwtje in de rug. Het verwachte groeitempo van 1,2 procent in het lopende jaar is namelijk niet heel indrukwekkend.

Maar de belangrijkste reden voor de dalende rente is dat de centrale bank alles uit de kast haalt om te voorkomen dat de Zwitserse frank verder oploopt.

Zwitserland wordt in de financiële wereld gezien als veilige schuilplaats in onzekere tijden. Door het vooruitzicht dat er in Frankrijk binnenkort parlementsverkiezingen gehouden worden, kiezen veel partijen ervoor om euro’s om te zetten naar franken.

Dure frank raakt export van Zwitserland

De Zwitserse munt is sinds eind mei met bijna 5 procent gestegen en daar zit de centrale bank niet op te wachten. Een dure munt zet namelijk de internationale concurrentiepositie van de binnenlandse industrie onder druk.

Maakbedrijven zoals de horloge-industrie zijn goed voor een kwart van de Zwitserse economie en het overgrote deel van de goederen wordt naar het buitenland uitgevoerd. Na de renteverlaging van donderdag krijgen deze ondernemingen weer net iets meer lucht.

De Zwitserse frank is donderdag met bijna 1 procent gedaald tot iets minder dan 1,05 euro. Het wordt echter nog een flinke uitdaging voor de centrale bank om nieuwe koersstijgingen te beteugelen.

Bij de huidige rente van 1,25 procent is er niet veel ruimte voor nieuwe verlagingen. Het wordt dan ook lastig tegenwicht bieden tegen de Europese Centrale Bank (ECB), die de beleidsruimte van 4,25 procent de komende kwartalen waarschijnlijk gebruikt om de rente in de eurozone verder te verlagen.

Tel daarbij op dat de frank sterk in trek is wanneer de politieke spanning oploopt. Daarmee voelen de pogingen van de Zwitserse centrale bank om de frank omlaag te duwen vooral aan als tegen de stroom inzwemmen.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Bekijk de video’s over ontwikkelingen binnen de valutawereld op het YouTube-kanaal van iBanFirst.