Duizenden Zweden hebben microchips geïmplanteerd in hun lichaam, zodat ze geen toegangspasjes, ID-kaarten en OV-kaarten meer nodig hebben.
De afgelopen drie jaar hebben ongeveer drieduizend mensen in Zweden een microchip ter grootte van een rijstkorrel laten aanbrengen onder hun huid, meldt persbureau AFP. De technologie werd in 2015 voor het eerst gebruikt in Zweden.
De microchips hebben al heel wat dagelijks benodigde pasjes overbodig gemaakt.
De 28-jarige Ulrika Celsing heeft een chip in haar hand aangebracht en die vervangt het toegangspasje voor haar kantoor en de ledenpas van de sportschool.
Als ze aankomt op kantoor wuift ze gewoon haar hand langs een klein doosje en typt ze een code in voordat de deur opengaat, schrijft AFP.
Afgelopen jaar begon het nationale spoorbedrijf SJ met het scannen van de handen van passagiers met biometrische chips om het bedrag voor de treinreis te innen. Zie in het filmpje hieronder hoe het werkt.
De chips kunnen ook gebruikt worden als contactloze creditcard, maar het lijkt erop dat nog niemand is begonnen met dat te testen.
De procedure van het inbrengen van een chip lijkt wel wat op die van een piercing. De microchip wordt met een injectiespuit ingebracht in de hand. Celsing kreeg haar chip tijdens een evenement van haar werk en zegt tegen AFP dat ze alleen een licht prikje voelde.
Maar de chip kan wel infecties of andere reacties veroorzaken in het imuunsysteem, vertelde microbioloog Ben Libberton aan AFP.
Dit filmpje uit 2015 laat zien hoe een microchip wordt ingebracht in een hand:
De opkomst van 'biohacking'
'Biohacking' - het lichaam uitrusten met technologie - is in opkomst. Steeds meer mensen dragen gadgets als de Apple Watch of een Fitbit.
Zo'n vier jaar geleden begon de Zweedse biohackinggroep Bionyfiken met het organiseren van 'implanteerfeestjes', waarbij mensen in landen als de VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Mexico massaal chips in hun handen lieten implanteren.
Zo'n 50 medewerkers van het Amerikaanse bedrijf Three Square Market lieten vrijwillig microchips aanbrengen in hun handen, die ze konden gebruiken om snacks te kopen, in te loggen op computers of het kopieerapparaat te gebruiken.
Zweden lijken meer open te staan voor het gebruik van de technologie dan mensen uit andere landen.
De 10 miljoen mensen in het Scandinavische land delen in het algemeen makkelijker persoonlijke gegevens. Die worden al bijgehouden door het systeem van de sociale zekerheid. Mensen kunnen volgens AFP elkaars salarissen te weten komen door een simpel belletje naar de belastingdienst.
De meeste Zweden denken ook dat de technologie achter de microchip niet gehackt kan worden. Microbioloog Libberton zegt dat de gegevens die nu worden opgeslagen en gedeeld door de geïmplanteerde chips niet interessant genoeg zijn om te vrezen dat ze worden gehackt.
Oprichter Hannes Sjöblad van Bionyfiken zei in 2015 tegen Tech Insider:
"Het menselijk lichaam is het volgende grote platform. Het verbonden lichaam bestaat al en dit implantaat is daar slechts een onderdeel van."
"We zijn onze lichamen op grote schaal aan het updaten met draagbare technologie - wearables. Maar al die wearables kunnen binnen vijf tot tien jaar geïmplanteerd worden."
"Wie wil er nou een lompe smartphone meeslepen of een smartwatch dragen als je dat ook gewoon in je vingernagels kunt aanbrengen? Ik denk dat we die kant op gaan."