- De manier waarop duiven problemen oplossen, is vergelijkbaar met hoe dat gebeurt met modellen op basis van artificial intelligence (AI), stellen onderzoekers.
- Duiven gebruiken dezelfde ‘brute kracht’-methode die op dit moment veelvuldig bij AI wordt toegepast.
- Duiven zijn hierdoor soms zelfs beter in het uitvoeren van bepaalde taken dan mensen, aldus de onderzoekers.
- Lees ook: AI is nog dommer dan een kat en regulering ervan versterkt alleen de dominantie van big tech, aldus de hoofdonderzoeker voor artificial intelligence van Meta
Duiven lossen problemen op met ‘brute kracht’, ontdekten onderzoekers van de Amerikaanse universiteiten van Ohio State en Iowa. Dit is vergelijkbaar met hoe kunstmatige intelligentie werkt.
Onderzoekers hebben aanwijzingen gevonden dat het leerproces van duiven erg veel overeenkomsten vertoont met hoe de technieken machine learning en artificial intelligence (AI) werken. Dat zegt Brandon Turner, hoogleraar psychologie aan de Ohio State universiteit.
De onderzoekers lieten de vogels meerdere lijnen zien van verschillende breedtes, volledige en opgedeelde ringen. De duiven moesten ze categoriseren door links of rechts een knop aan te raken. Als het dier het antwoord goed had, kreeg het een beloning.
Duiven blijken snelle leerders te zijn
Aanvankelijk hadden de duiven 55 procent van de antwoorden goed, maar ze leerden al snel van hun eigen fouten. Hierdoor wisten de duiven uiteindelijk in liefst 95 procent van de gevallen het juiste antwoord te vinden.
De onderzoekers herhaalden deze test met een AI-systeem. Ze ontdekten dat de technologie op exact dezelfde wijze het aantal foute antwoorden wist te verkleinen.
De resultaten van het onderzoek, dat gepubliceerd is in de vakmedia IScience, tonen aan dat duiven geavanceerde en op aandacht gestuurde processen uitvoeren. Daarmee zijn ze in staat om een "exceptioneel scala" aan categorisatie-taken uit te voeren.
Duiven analyseren anders dan mensen
De resultaten laten volgens Turner zien dat duiven van nature "ongelooflijk efficiënt" kunnen leren, maar dat ze niet kunnen generaliseren op dezelfde manier waarop mensen dat doen.
Volgens de onderzoeker gebruiken duiven vooral een systeem van "associatief leren". Daarmee bedoelt hij het verbinden van twee dingen. Het is te vergelijken met honden die leren zitten, omdat ze daar elke keer voor worden beloond met een snoepje.
Associatief leren wordt gezien als iets wat "te primitief" is om visueel mee te kunnen categoriseren. Volgens Turner gaat die stelregel echter niet op voor duiven.
Mensen gooien snel de handdoek in de ring als ze dezelfde taken voorgeschoteld krijgen die de duiven moeten oplossen, aldus de onderzoekers. Het zou vooral gebeuren als mensen geen logica of regels in een opdracht kunnen vinden.
"Duiven proberen geen regels te verzinnen", zegt Turner. "Ze werken op brute kracht en proberen op deze manier associatief van hun fouten te leren. Daardoor kunnen ze bij sommige opdrachten beter presteren dan mensen."
Volgens Turner vieren mensen vaak "hoe slim we zijn dat we dat we kunstmatige intelligentie hebben ontwikkeld; tegelijkertijd wimpelen we duiven af als stomme dieren".
Maar, zo sluit hij af: "De principes die de werking van deze AI-machines sturen, zijn eigenlijk best vergelijkbaar met wat duiven doen."