Duitsland wil de overheidsbegroting de komende jaren sluitend houden. Italië neemt extra maatregelen om het tekort onder de Europese norm van 3 procent te houden. In Nederland lukt dat al, maar daar praat de politiek alweer over méér uitgeven.
Duitsland houdt zijn begroting de komende jaren in evenwicht, terwijl de staatsschuld verder wordt verlaagd, zo lijkt uit nieuwe prognoses die het Duitse ministerie van Financiën dinsdag heeft gepubliceerd.
Het huishoudboekje van de Duitse overheid is al sinds 2012 in evenwicht en die situatie verandert volgens het ministerie tot en met 2016 niet.
Voor 2017 en 2018 wordt een klein overschot (0,5 procent) voorzien, wat betekent dat de uitgaven van de Staat in die jaren wat lager zijn dan de inkomsten.
Duitsland zet in op lagere staatsschuld
Duitsland verwacht zijn schuld dit jaar te verlagen van ruim 78 procent naar 76 procent van het bruto binnenlands product (bbp).
In de komende jaren neemt de schuld verder af, tot 65 procent in 2018. Volgens de Europese regels moeten landen hun schuld zien te beperken tot maximaal 60 procent.
Nederland: staatsschuld blijft hoog, toch meer uitgeven
Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelde onlangs dat het Nederlandse begrotingstekort dit jaar stabiliseert op 2,9 procent van het bbp en volgend jaar uitkomt op 2,1 procent.
Maar de Nederlandse staatsschuld loopt de komende jaren naar verwachting nog licht op, van 74,3 procent vorig jaar tot 74,7 procent in 2015. Intussen wordt in Den Haag alweer druk gepraat over het uitgeven van meevallers.
Maandag overlegde minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën met diverse partijen over de begroting van 2015. "De druk zit erop'' om extra geld te vinden, zodat kan worden voldaan aan de roep om bijvoorbeeld lastenverlichting, gaf aan. Dijsselbloem sloot niet uit dat er meer dan 500 miljoen euro aan meevallers is om tegemoet te komen aan wensen van partijen in de Tweede Kamer.
De wensen van diverse partijen om meer uit te geven lopen intussen alweer in de miljarden. Zie kader bij dit artikel.
Nederland: Méér uitgeven
VVD: wil 500 miljoen euro belastingverlaging voor inkomens tussen 40.000-110.000. Is al toegezegd in een deal met de PvdA. Wordt betaald uit verwachte meevallers.
PvdA: wil 200 tot 250 miljoen euro extra voor de zorg. Het geld moet de overheveling van zorgtaken van Rijk naar gemeenten soepeler laten verlopen.
D66: wil 1 miljard euro verlichting van de lasten op arbeid, te bekostigen door te snijden in het systeem van toeslagen, waar jaarlijks tussen de 10 en 11 miljard euro in omgaat. D66 denkt ook aan extra geld voor de zorg.
ChristenUnie: wil 500 miljoen lastenverlichting voor de lagere inkomens, 200 miljoen euro voor de dagbesteding (steun voor mantelzorgers) en 60 miljoen voor de jeugdzorg.
SGP: wil 500 miljoen euro voor belastingverlaging voor de lagere inkomens (tot 40.000 euro), in het bijzonder voor de 'alleenverdienersgezinnen' en de ouderen met een smalle beurs. SGP wil verder 150 miljoen extra voor Defensie en het Openbaar Ministerie en ook extra geld voor de overgang van zorgtaken van Rijk naar gemeenten. Extra geld wil de SGP onder meer binnenhalen door invoering van een tolvignet voor buitenlandse kentekens (100 miljoen euro).
Italië: Renzi bezuinigt
De nieuwe Italiaanse premier Matteo Renzi zet dit jaar nog wel in op extra bezuinigingen. Hij wil 3 tot 5 miljard euro snoeien, zo staat in voorstellen die dinsdag naar buiten werden gebracht.
Italië streeft ernaar het begrotingstekort dit jaar onder de in Europees verband afgesproken grens van 3 procent van het bruto binnenlands product te houden.
In de plannen is ook een verlaging van de vennootschapsbelasting met 10 procent opgenomen, evenals privatiseringen ter waarde van 12 miljard euro.
Eerder deze maand zei Renzi dat hij streeft naar een daling van de werkloosheid tot onder 10 procent in de komende maanden. Dat is aanzienlijk optimistischer dan de raming van 12,6 procent aan het eind van het jaar die de Europese Commissie eind februari gaf.
Frankrijk: confrontatie met Brussel
Grote vraag is welke kant Frankrijk op gaat. De nieuwbakken Franse minister van Financiën Michel Sapin zei afgelopen week dat hij opnieuw met Brussel om de tafel wil om te praten over de deadlines die voor het terugdringen van begrotingstekorten zijn gesteld. Volgens de minister loopt er een dunne lijn tussen begrotingsdiscipline en te veel bezuinigingen waardoor economisch herstel in de kiem gesmoord wordt.
Maar eurocommissaris Olli Rehn wil daar vooralsnog niets van weten. Er zijn geen redenen om Frankrijk nog meer tijd te geven om het begrotingstekort terug te dringen zei Rehn zaterdag in een interview met persbureau Reuters.
"Een nieuwe verlenging kan alleen maar worden gerechtvaardigd bij onverwachte economische gebeurtenissen, met nadelige gevolgen voor de overheidsfinanciën. Dat is niet het geval. In tegendeel, de eurozone heeft een economisch herstel doorgemaakt'', aldus Rehn. Beleidsmakers moeten hun lessen trekken uit de kredietcrisis en zich houden aan afspraken, benadrukte hij.
Parijs kreeg juni vorig jaar twee jaar extra de tijd van Brussel om het tekort onder de Europese norm van 3 procent te brengen. Dit jaar komt het begrotingstekort van Frankrijk volgens schattingen van de Europese Commissie uit op 4 procent.
Bron: ANP/Z24
Lees ook
Dijsselbloem onder vuur: is er meer geld voor lastenverlichting?
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl