Duitsland is de grootste afnemer van Russisch gas in Europa. Als Rusland moeilijk doet, moet Duitsland steun zoeken bij Nederland.
Vijf jaar geleden draaide Rusland de gaskraan naar Oekraïne tijdelijk dicht. Landen als Duitsland werden er de dupe van. Gas uit Nederland en Noorwegen was nodig om de Duitse radiatoren warm te houden. Want zo groot is de voorraad in Duitsland niet. Ook zijn er zorgen over de Russische invloed in de Duitse energievoorziening.
Russische soldaten marcheren voorlopig niet naar het westen. Maar Vladimir Poetin heeft een ander wapen om Europa dwars te zitten.
Oekraïne heeft nog een gasrekening open staan bij het Russische energieconcern Gazprom van 1,5 miljard euro. Velen vrezen dat Rusland daarom elk moment de gaskraan kan dichtdraaien. Dat gebeurde al eens in 2009.
Zie ook dit artikel: Europa heeft 45 dagen gas, als Oekraïne op slot gaat
Duitsland direct in gevaar
Op 7 januari 2009 stopte Rusland met het leveren van gas via Oekraïne, nadat beide landen er niet uit kwamen over een nieuw contract. Twee weken duurde het en de gevolgen waren in Duitsland onmiddellijk te voelen. In een analyse bleek achteraf dat zowel Oostenrijk als Duitsland direct tegen een flink tekort aan liepen.
Bijna 40 procent van de gasimport in Duitsland komt uit Rusland. Andere belangrijke leveranciers zijn Noorwegen en Nederland. Een groot deel van het Russische gas loopt via Oekraïne, ook nadat de Nord Stream-pijplijn werd geopend. Die lijn komt via de Oostzee direct Duitsland binnen. Ook van belang is de lijn die via Wit-Rusland en Polen loopt.
Geen nationale reserve
Gaat de kraan in Rusland dicht, dan is er in Duitsland geen nationale gasreserve om op terug te vallen. Wel houden bedrijven op ongeveer 40 plekken in heel Duitsland gas achter de hand. Die voorraad is bedoeld om te worden ingezet bij bijvoorbeeld strenge winters als de vraag hoog is.
Nederlands gas nodig
De gascrisis in 2009 was volgens de netbeheerders een goede ‘stresstest’. De reserves werden voor 12 procent opgebruikt. Om het tekort op te vangen was gas uit het westen nodig, waaronder Nederland. De Nederlandse export steeg die weken met 19 procent.
Op dit moment zijn de Duitse gasreserves voor 60 procent gevuld. Door de milde winter zijn ze nauwelijks nodig geweest. Mocht Rusland nu de gaskraan dichtdraaien, dan kan Duitsland bijna drie maanden vooruit.
Gazprom
Analisten gaan er niet vanuit dat Rusland compleet stopt met het leveren van gas aan het westen, dat deden ze namelijk tijdens de Koude Oorlog ook niet.
Aan de andere kant stelt het veel mensen ook niet gerust dat de grootste gasopslag in Duitsland (ook grootste van West-Europa) in Rehden wordt geëxploiteerd door Astora, een dochter van het Russische energieconcern Gazprom. Er gaan in Duitsland al stemmen op dat voetbalclub Schalke 04 met de Nederlandse spits Klaas-Jan Huntelaar op zoek moet naar een andere shirtsponsor.
Bertus Bouwman is chef redactie van Duitslandnieuws.nl, de site met dagelijkse duiding van Duits nieuws voor Nederland.
Lees ook op Duitslandnieuws:
Meer dan miljoen vacatures niet ingevuld in Duitsland
Oekraïne: pacifistisch Duitsland moet met billen bloot
Verschil tussen arm en rijk binnen Europa nergens zo groot als in Duitsland
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl