- Duitsland stevent af op een flinke energiecrisis dit najaar: het land houdt er rekening mee dat Rusland de Nordstream 1-gasleiding dichtdraait.
- De baas van het Duitse stroomnetwerk roept burgers op nu al te beginnen met besparingen op aardgas.
- Als er gerantsoeneerd moet worden, krijgen huishoudens voorrang bij de toegang tot stroom en gas; de Duitse industrie moet rekening houden met tijdelijke afkoppeling.
- Lees ook: Hoe Russische olie mogelijk alsnog in Europa terechtkomt – witwassen, clandestien uitwisselen op zee en met goud of wapens betalen
De Duitse overheid is volop bezig om maatregelen te treffen voor een escalerende energiecrisis. Het land houdt er serieus rekening mee dat de Nordstream 1-pijpleiding die gas uit Rusland brengt in juli definitief wordt afgesloten door Rusland. Op 11 juli wordt Nordstream 1 tijdelijd stilgelegd in verband met onderhoudswerkzaamheden.
In weekblad Der Spiegel schetste de directeur van de Duitse overheidsinstantie die het stroomnet beheert, dit weekend een dramatisch beeld: Klaus Müller riep huishoudens op deze zomer hun cv-ketels zo snel mogelijk te laten na kijken en af te stellen op een lager gasverbruik. Het is volgens Müller onverstandig om daarmee tot september te wachten.
Müller gaf verder aan dat als de overheid besluit tot rantsoenering van het energieverbruik, huishoudens voorrang krijgen bij de toegang tot gas en stroom. Dit betekent dat de Duitse industrie dit najaar rekening moet houden met (tijdelijke) afkoppeling van het gas- en stroomnet
“Als het op rantsoenering aankomt, zullen we eerst de industriële consumptie moeten verminderen”, verklaarde Müller. “Ik garandeer je dat we er alles aan zullen doen om te voorkomen dat particuliere huishoudens zonder gas komen te zitten”, voegde hij daaraan toe.
De Duitse regering raadt de grote en kleinere bedrijven aan om zo snel mogelijk extra noodaggregaten te installeren om voorbereid te zijn om perioden van uitval van stroom, aldus der Spiegel.
De Bundesnetzagentur heeft een indeling van categorieën en sectoren gemaakt die straks prioriteit moeten krijgen als er opeens een tekort aan gas ontstaat.
"We kunnen niet elk bedrijf classificeren als systeemrelevant", aldus Müller. "Zwembaden zijn duidelijk niet kritisch en het maken van chocoladekoekjes ook niet", legde hij uit. De levering aan huishoudens en ziekenhuizen wordt in de indeling wel als erg belangrijk beschouwd.
Ook de papierfabricage zou relatief veel prioriteit krijgen, want papier is nodig voor bijvoorbeeld verpakkingen van medicijnen en het drukken van kranten. "Persvrijheid is een belangrijk recht. In een noodsituatie zou er extreem veel vraag naar informatie zijn."