- Onder het Duitse voorzitterschap moet de EU zich volgens de Duitse staatssecretaris Michael Roth van Europese Zaken veel harder opstellen tegen China.
- Volgens Roth moet Europa niet bang zijn de degens te kruisen met Beijing.
- Aangezien bondskanselier Angela Merkel meer van dialoog houdt dan van confrontatie, krijgt de hardere opstelling waarschijnlijk pas na haar vertrek echt vaart.
De Duitse staatssecretaris van Europese Zaken Michael Roth heeft China gewaarschuwd dat de Europese Unie onder het Duitse voorzitterschap de strijd zal aangaan met Beijing op gevoelige onderwerpen.
Duitsland nam vorige maand het roulerende voorzitterschap van de Europese Raad over en waarschuwde China dat het niet bang is de degens te kruisen over onderwerpen als Hongkong en de behandeling van Oeigoeren in de Chinese provincie Xinjiang.
Roth omschreef China zondag in Der Spiegel als een “steeds machtiger wordende slang” die tegengas moet krijgen van de Europese Unie.
“We moeten niet bang zijn de degens te kruisen over moeilijke onderwerpen als mensenrechten, veiligheid en technologie. Dat gaat uiteindelijk ook over onze eigen soevereiniteit”, schrijft Roth.
EU versus China: strijd over kernwaarden
Roth komt met zijn waarschuwing, nu de spanning tussen Beijing en westerse regeringen aan het oplopen is.
Volgens de Duitse staatssecretaris, die al sinds 2013 deel uitmaakt van de regering van Angela Merkel, zijn de economieën van de EU en China sterk met elkaar verbonden en moet er worden samengewerkt om succesvol te zijn. Tegelijk noemt hij China een "systemische rivaal" van Europa die "steeds meer in de aanval gaat".
"Het leiderschap van de autoritaire eenpartijstaat laat geen mogelijkheid voorbijgaan om een wig te drijven tussen de verschillende EU-lidstaten en hen te verzwakken. We zijn verwikkeld in een zware strijd over kernwaarden die voortkomt uit totaal verschillende ideeën over de samenleving", stelt hij.
Roth schrijft dat Duitsland er werk van gaat maken de EU aan te moedigen "zich zelfverzekerder op te stellen" ten opzichte van China dan het tot nu toe doet. "Dit is een prioriteit van het Duitse voorzitterschap van de Europese Raad, waarbij we een specifieke verantwoordelijkheid dragen."
Volgens Roth moet Europa proberen om economisch minder afhankelijk te worden van China.
Hij schrijft dat de EU naar Europese bedrijven moet kijken voor technologieën zoals 5G. Roth ziet de vraag of het Chinese telecombedrijf Huawei in westerse landen mag meedoen bij de aanleg van 5G-netwerken als een lakmoesproef.
'Duitse opstelling pas echt harder na vertrek Merkel'
Ondanks de stevige bewoordingen van Roth krijgt de hardere opstelling van Duitsland volgens een opiniestuk op de website Politico waarschijnlijk pas echt vaart na het vertrek van Angela Merkel als bondskanselier in 2021.
Merkel houdt meer van dialoog dan van confrontatie. Ze zet het belang van een aantal grote Duitse bedrijven altijd bovenaan, schrijft hoofdredacteur Noah Barkin van de Rhodium Group op Politico.
Als Merkel volgend jaar geen bondskanselier is en er waarschijnlijk een nieuwe coalitie aan de macht komt in Duitsland, zal een hardere lijn van Berlijn ten aanzien van China onvermijdelijk zijn.
De kans is groot dat de Groenen een rol krijgen in de nieuwe regering. Die partij staat voor "ethisch buitenlands beleid" met mensenrechten als kernwaarde. Hun opstelling zal veel minder beïnvloed worden door de Duitse auto-industrie, die bij Merkel een luisterend oor heeft als het gaat om het veiligstellen van de Duitse autobelangen in China.
Dat Duitsland de EU-maatregelen steunt in antwoord op de veiligheidswet die China heeft ingevoerd in Hongkong, is volgens Barkin al een teken van de onvermijdelijk hardere opstelling.