Een Duitse delegatie spreekt woensdag in Washington met Amerikaanse regeringsfunctionarissen over spionagepraktijken van de VS.

De hoge ambtenaren uit Berlijn willen opheldering krijgen over de pogingen om het mobieltje van bondskanselier Angela Merkel af te luisteren.

Ze willen voorts afspraken maken dat zoiets niet nog eens voorkomt. Washington moet ophouden leden van de Duitse regering inclusief de diplomatieke dienst te bespioneren. De Duitse missie hoopt ook werk te verzetten om de privacy van Duitse burgers tegen spionagepraktijken te beschermen.

De Duitse delegatie bestaat onder anderen uit Merkels adviseur Christoph Heusgen en de coördinator van de geheime dienst, Günter Heiss. Ze spreken volgens een woordvoerster van de omstreden Amerikaanse inlichtingendienst NSA (National Security Council) met veiligheidsadviseur Susan Rice, chef geheime dienst James Clapper en Lisa Monaco die president Barack Obama van advies dient over het bestrijden van terrorisme.

Duitsers willen wetboek van strafrecht wijzigen

In Berlijn wordt ondertussen gestudeerd op een wijziging van het wetboek van strafrecht, zo meldt weekblad Der Spiegel op zijn website. Experts vermoeden dat de VS het Duitse mobieletelefonienetwerk hebben gemanipuleerd om Merkel ook buiten de ‘regeringswijk’ in Berlijn te kunnen afluisteren.

Niet alleen moeten zware manipulaties van elektronische systemen strafbaar worden. Burgers moeten ook verplicht worden dusdanige ingrepen te melden, aldus een voorstel dat circuleert onder experts en wordt gesteund door de minister van Justitie van de deelstaat Berlijn, Thomas Heilmann.

Persona non grata

De experts die in de Amerikaanse ambassade in Berlijn verantwoordelijk zouden zijn voor het afluisteren van Duitse toppolitici, hebben diplomatieke status en genieten dus immuniteit voor strafvervolging.

Maar minister van Binnenlandse Zaken Hans-Peter Friedrich heeft al laten doorschemeren dat Duitsland gebruik gaat maken van de mogelijkheid diplomaten tot persona non grata (ongewenst persoon) te verklaren als zij zich niet aan de wet houden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl