De belangstelling voor het ondernemerschap verschilt sterk in Nederland en Duitsland. Angst om te mislukken speelt de Oosterburen parten.
Dat meldt Duitslandnieuws.nl dinsdag.
Duitsers werken het liefst voor een baas. In bijna geen ander land ter wereld is de belangstelling zo laag om als zelfstandige aan de slag te gaan. Slechts een kwart van de Duitsers kan zich voorstellen deze stap te durven ondernemen. Heel anders dan in Nederland, daar droomt 40 procent er van om eigen baas te zijn.
Nederlanders en Amerikanen dromen massaal van een eigen bedrijf. Maar liefst 40 procent ziet zichzelf al op de directeursstoel zitten. Bij Australiërs is dat zelfs de helft van de ondervraagden.
Dit blijkt uit een enquête die onderzoeksbureau GfK uitvoerde in opdracht van het Amerikaanse marketingbedrijf Amway in 24 landen.
Liever niet zelfstandig, veilig bij de baas
De scepsis bij de Duitsers heeft weinig te maken met de economische situatie. Want of de recessie nu keihard toesloeg, of dat de conjunctuur weer steeg, de Duitsers blijven er even huiverig voor om voor zichzelf te beginnen.
Het zou volgens een meerderheid van de ondervraagden in Duitsland al helpen als de overheid financieel zou bijspringen. Dan durft ineens 52 procent de stap te wagen.
Ondernemersles op school
Maar in landen als de VS, Frankrijk of Australië denken de deelnemers aan de enquête juist dat het helpt om het ondernemerschap al op school te stimuleren. Zo wordt in het Amerikaanse onderwijs al veel meer aandacht geschonken aan ‘entrepeneurship’ dan in Duitsland.
Scholieren zijn daar al druk in de weer met businessplannen te ontwikkelen. Ook in het Scandinavische onderwijs is er ruimte voor de fijne kneepjes van het ondernemerschap.
Bureaucratie als obstakel
Wat veel Duitsers tegenhoudt om eigen baas te worden is de stroperige bureaucratie, zo geeft 40 procent aan. Alleen in de Zuid-Europese landen als Italië, Griekenland of Portugal noemt men de papierkraam nog vaker als sta in de weg.
Maar de grootste reden voor de huiverigheid bij de Duitsers, is volgens Julia Lutter-Müller van Amway faalangst. “In een samenleving waar voorzichtigheid zo’n grote rol speelt, is het moeilijk om aan een cultuur van zelfstandigheid te bouwen.” Bijna 80% van de Duitsers geeft aan dat de ‘angst om te mislukken’ de grootste reden is om niet voor zichzelf te beginnen. Ze durven vooral het financiële risico niet aan.
De komende jaren kan het aantal Duitsers dat een bedrijf wil beginnen nog verder dalen, met als hoofdoorzaak de vergrijzing. Want het zijn vooral jonge mensen die zelfstandig willen worden.
Belangstelling eigen bedrijf
De laatste cijfers van de Duitse kamer van koophandel (DIHK) laten al een historisch dieptepunt zien wat betreft de belangstelling om een eigen bedrijf te beginnen.
Zo voerden de handelskamers ‘slechts’ 234.000 gesprekken met potentiële oprichters van een bedrijf. Dat is 7 procent minder dan het jaar ervoor.
Werken bij de overheid is veilig
Dat Duitsers bij hun loopbaanplanning vooral op zeker spelen, laat ook een onderzoek van adviesbureau Ernst & Young zien. Uit een enquête onder 4.300 studenten kwam de overheid als meest attractieve werkgever (30 procent) uit de bus. Daarna volgen de wetenschap en culturele instellingen, die vaak ook overheidsinstellingen zijn.
Ver daarachter worden banen in het bedrijfsleven genoemd, zoals de onderzoeks- en adviesbranche (15 procent), de autoindustrie (14 procent) en de ict (12 procent). Voor 61 procent van de Duitsers is werkzekerheid de belangrijkste reden om een baan te accepteren.
Duitsland: onvriendelijk voor ondernemers?
Ook zien de Duitsers hun eigen land niet als ‘ondernemersvriendelijk’. Waar 73 procent van de Amerikanen positief is, vindt slechts 46 procent van de Duitsers dat er een gunstig ondernemersklimaat heerst.
“We moeten een cultuur ontwikkelen waarin het ondernemerschap op waarde wordt geschat en waar potentiële oprichters geholpen worden de angst om te mislukken te overwinnen”, zegt Isabell Welpe van de Technische Universiteit in München tegen Die Welt.
Bertus Bouwman is chef redactie van Duitslandnieuws.nl, de site met dagelijkse duiding van Duits nieuws voor Nederland. Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland.
Lees ook op Duitslandnieuws
Aldi-oprichter sterft als rijkste man van Duitsland, raakte getraumatiseerd door ontvoering broer
Angelsaksische media: dit wordt de eeuw van Duitsland
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl