De dreigende ‘Grexit’ heeft de Duitse overheid miljarden euro bespaard. Doordat beleggers hun toevlucht zochten in Duitse obligaties, gingen de kosten voor Duitsland om te lenen drastisch omlaag, constateert een Duits wetenschappelijk instituut.
Volgens het instituut, het Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung in Halle (IWH), bespaarde Duitsland op deze manier tussen 2010 en 2015 ongeveer 100 miljard euro. Dat is meer dan drie procent van het bruto binnenlands product aan rentebetalingen, en dat kwam vooral door de Griekse schuldencrisis.
Iedere keer bij een dramatische wending in de ‘Griekse tragedie’, waarbij een uittreding van Griekenland uit de euro dichterbij leek, daalde het rendement op Duits staatspapier. Bij goed nieuw steeg het weer. Ook obligaties van de Verenigde Staten, Frankrijk en Nederland profiteerden van hetzelfde effect, maar in veel mindere mate.
Die besparingen zijn veel groter dan de kosten van de crisis. Tot nu toe droeg Duitsland zo’n 90 miljard euro bij aan noodkrediet voor Griekenland. Zelfs als Griekenland geen cent van dat geld zou terugbetalen, zou Duitsland toch profiteren, schrijven de wetenschappers.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl