Griekenland heeft zijn geldschieters de deur gewezen. De kans dat Griekenland voor eind april aan de verplichtingen voldoet om nog krediet te krijgen uit het lopende hulpprogramma, is erg klein volgens diplomaten in Brussel.

Dat meldden Duitse media donderdag, de dag dat in Brussel een Europese top begint die wordt overschaduwd door de economische problemen van Griekenland.

Volgens bronnen van onder meer het Handelsblatt toont de links-radicale Griekse regering van premier Alexis Tsipras geen enkele bereidheid mee te werken met de geldschieters.

Dat hebben vertegenwoordigers van Europese Unie, de Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) deze week in Athene vastgesteld. Het Handelsblatt spreekt van een nieuw dieptepunt in de relatie. Volgens Der Spiegel heeft Athene zijn de geldschieters ,,er uitgegooid”.

Tsipras wil geen pottenkijkers in Athene

De kans dat Griekenland voor eind april aan de verplichtingen voldoet om nog krediet te krijgen uit het lopende hulpprogramma, is erg klein volgens diplomaten in Brussel. En de Griekse staatskas is bijna leeg.

Heikel punt is dat uitbetaling van extra steun aan Griekenland voor de geldschieters alleen acceptabel is, als Athene technische inspecteurs van de voormalige 'trojka' in de boeken laat kijken. Ten eerste om te zien hoe penibel de financiële situatie van de Griekse overheid werkelijk is en ten tweede om te kijken of afspraken worden nagekomen.

Juist doordat de regering van Tsipras die technische controle frustreert, zit het overleg met de andere eurolanden en het IMF muurvast.

Politieke kringen in Athene bevestigen de mediaberichten dat het weer helemaal mis is tussen Griekenland en wat 'de trojka' (EU, ECB en IMF) werd genoemd. De naam trojka is geschrapt, omdat de Grieken er zo'n hekel aan hadden gekregen, maar met de drie instellingen moet Athene nog steeds overleggen.

Merkel: geen zicht op snelle oplossing

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft donderdag voor haar vertrek naar Brussel beklemtoond dat ze op de Europese top geen snelle oplossing voor de Griekse crisis verwacht en ook niet op maandag, wanneer ze Tsipras voor het eerst in Berlijn ontvangt.

Merkel wees er donderdag ook op dat Athene met zijn geldschieters aan tafel moet en niet moet proberen in achterkamertjes alternatieven te zoeken. Op verzoek van Tsipras is er donderdagavond in Brussel apart overleg gepland voor een klein groepje hoofdrolspelers. Ook Jeroen Dijsselbloem neemt namens de eurogroep deel aan het extra overleg donderdagavond.

De voorzitter van de top, Donald Tusk, temperde donderdag de verwachtingen en wees erop dat er formele procedures zijn. Hij herhaalde dat ,,niemand'' wil dat Griekenland de eurozone verlaat. ,,Dit is niet de laatste kans voor Griekenland'', zei Tusk stellig.

Minitop over Griekenland, Dijsselbloem is erbij

Tsipras wil donderdag politieke toezeggingen over nog op de plank liggende leningen. Na weken gesteggel wist Athene met de andere eurolanden op 20 februari een deal te bereiken over de verlenging van het steunprogramma.

Uitbetaling van nog op de plank liggend geld zou kunnen gebeuren onder de voorwaarde dat Griekenland zijn hervormingsplannen zwart op wit zou zetten en dat deze door de geldschieters zouden zijn goedgekeurd. Maar na dat overleg lijkt er weinig te zijn gebeurd.

Openlijke ergernis is er over deze lakse houding van de Grieken. Veel landen, waaronder Nederland, hameren erop dat afspraken nagekomen moeten worden en dat Griekenland niet moet dralen met de uitvoering.

bron: ANP/Z24

Lees ook

Hoe Griekenland op knullige wijze uit de euro kan vallen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl