- De inflatie in Duitsland is in mei verder gestegen tot 7,9 procent op jaarbasis.
- In april bedroeg de inflatie nog 7,4 procent.
- De Duitse overheid gaat onder meer een accijnsverlaging op autobrandstof invoeren om zo de stijgende prijzen voor burgers tegen te gaan.
- Lees ook: Duitse bondskanselier Olaf Scholz ‘zeer bezorgd’ om inflatie, zegt nog extra stappen te kunnen zetten om huishoudens te helpen
De inflatie in Duitsland is in mei verder gestegen tot 7,9 procent op jaarbasis, het hoogste punt sinds de oliecrisis van 1973. Dat maakte het Duitse federale statistiekbureau bekend op basis van voorlopige cijfers.
In april bedroeg de inflatie nog 7,4 procent in het land dat geldt als de belangrijkste handelspartner van Nederland en de grootste economie van Europa.
Volgens het statistiekbureau lagen de energieprijzen in mei ruim 38 procent hoger dan een jaar eerder. Levensmiddelen worden eveneens steeds duurder. Hier was volgens het bureau een stijging met 11 procent te zien.
Lees ook: 5 dingen die je moet weten over de dreigende wereldwijde voedselcrisis
Op basis van de geharmoniseerde Europese meetmethode klom de inflatie naar 8,7 procent, van 7,8 procent een maand eerder.
Duitse regering helpt burgers met opvangen inflatie
De Duitse minister van Financiën Christian Lindner sprak zijn zorgen uit over de hoge inflatie. Hij zei dat de strijd tegen de sterk stijgende consumentenprijzen zijn grootste prioriteit is.
De Duitse overheid heeft al maatregelen aangekondigd om huishoudens te helpen met de hoge inflatie. Zo komt er onder meer een accijnsverlaging op autobrandstof.
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz liet onlangs weten ook “zeer bezorgd” te zijn over de hoge inflatie en de gevolgen daarvan voor huishoudens.
Hij stelde dat het Duitse parlement snel zal instemmen met een pakket aan noodmaatregelen om burgers te helpen. Het gaat bijvoorbeeld om eenmalige betalingen aan gezinnen en goedkoper openbaar vervoer.
ECB komt mogelijk binnenkort in actie
De almaar verder oplopende inflatie vergroot de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente te verhogen. Mogelijk gaat de ECB in juli de rente met 0,5 procentpunt verhogen. Dat zou de eerste renteverhoging door de centrale bank zijn in meer dan tien jaar.
Dat zou nodig zijn om de inflatie te beteugelen, aldus ECB-president Christine Lagarde recentelijk in een blogpost. Zij verwacht dat de rentes zich eind september niet meer in negatief terrein zullen bevinden.
Dat impliceert een renteverhoging van het huidige tarief van de depositorente met 0,5 procent. Omdat de ECB de verschillende rentes doorgaans tegelijkertijd verhoogt, betekent dit dat het belangrijkste rentetarief, de zogenoemde refirente, naar plus 0,5 procent zou gaan.
Dan zouden commerciële banken geen boeterente meer betalen voor geld dat ze bij de ECB parkeren, maar aan de andere kant ook niet meer gratis kunnen lenen bij de ECB voor de korte termijn.