Volgens de critici voelen andere ministers van Financiën van de eurozone zich ,,gemarginaliseerd”. In het geval van Cyprus zou de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble met Finland, Slowakije en de Nederlandse voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, aan zijn zijde hebben doorgedrukt dat spaarders mee moeten betalen aan de financiële redding van de eilandstaat. Ook zou hij een vast verbond hebben met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Volgens een hoge EU-ambtenaar spelen de Duitse verkiezingen van later dit jaar een belangrijke rol in de harde opstelling van Schäuble. Focus schrijft verder dat de benoeming van Dijsselbloem tot voorzitter van de eurogroep mogelijk was, omdat hij nog een ,,politiek lichtgewicht” was en door Schäuble kon worden gecontroleerd.

Ook de nauwe banden tussen Duitsland en het IMF roept kritiek op. Die internationale organisatie is belangrijk, omdat de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, en parlementen van andere eurozonelanden hechten aan deelname van het fonds bij het saneren van de financiën van landen. Het IMF beschouwt Cyprus echter steeds meer als een buitenbeentje in de eurozone, waarmee je kunt doen wat je wil. ,,Er is een structureel probleem in de besluitvorming en de verstandige samenwerking binnen de trojka”, zegt een anonieme hoge vertegenwoordiger van de EU in Focus. In de trojka werken de Europese Centrale Bank, de EU en het IMF samen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl