Het Duitse constitutionele hof moet zich opnieuw buigen over de maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen om de euro te redden.
Ditmaal ligt de oprichting van de Europese bankenunie, waarbij de Europese Centrale bank (ECB) de belangrijkste toezichthouder wordt, onder vuur, zo meldt de Duitse zondagskrant Welt am Sonntag.
Volgens de krant heeft een groep rechtsgeleerden afgelopen week een klacht ingediend tegen de bankenunie. De EU-verdragen bieden volgens hen geen enkele basis voor de overdracht van het toezicht aan de ECB, terwijl Duitse burgers mogelijk worden opgezadeld met een verantwoordelijkheid voor banken die niet onder Duits nationaal toezicht staan.
Gezamenlijk Europees saneringsfonds
Met de bankenunie wil Europa een gezamenlijk Europees saneringsfonds en een autoriteit voor de ontmanteling van falende banken opzetten. Die moeten in de toekomst voorkomen dat de belastingbetaler opdraait voor wanbeleid bij banken.
Banken moeten in de toekomst meer kapitaal in kas houden om schokken op te kunnen vangen. Bovendien zullen eerst beleggers in banken en grote spaarders moeten meebetalen als een bank toch in zwaar weer raakt (bail in). Pas als dat niet werkt, komt het saneringsfonds, dat door de banken zelf wordt gevuld, om de hoek kijken.
Niet eerste klacht bij Duitse hof
Het hof in Karlsruhe verwerkte de afgelopen jaren al verschillende klachten tegen de manier waarop de Europese schuldencrisis is bestreden. Dit voorjaar werden in dat verband nog bezwaren tegen de instelling van het Europese noodfonds ESM van de hand gewezen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl