De vergrijzing dreigt de economische groei in Duitsland te decimeren. Zonder aanpassingen en een toename van de migratie blijft van de huidige potentiële groei in 2030 bijna niets meer over.

Dat stelt de hoofdeconoom van de Duitse bank KfW, Jörg Zeuner, in de zondageditie van de Duitse krant Die Welt.

De econoom wijst erop dat de Duitse bevolking in de leeftijd van 15 tot en met 74 jaar in 2030 bijna 8 procent kleiner is dan nu. Daarbij neemt de beroepsbevolking elk jaar met 271.000 mensen af, ongeveer evenveel mensen als het hele Volkswagenconcern in dienst heeft.

Dit heeft grote gevolgen voor de economische groei. De potentiële groei valt volgens KfW in een basisscenario terug van 1,4 procent in 2012 tot 0,6 procent in 2030. Zonder toename van de investeringen en met dichte grenzen blijft er van de potentiële groei in 2030 zelfs nog maar 0,2 procent over.

Om de potentiële groei te verbeteren dringt Zeuner aan op maatregelen die ervoor zorgen dat meer mensen aan het werk gaan en die de productiviteit verhogen. Daarbij moet het onderwijs worden verbeterd, zodat de capaciteiten van mensen beter aansluiten op de vraag van werkgevers. Verder moeten er meer migranten worden toegelaten en moeten de investeringen van het bedrijfsleven omhoog.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl