- Olaf Scholz, de Duits bondskanselier, heeft woensdag zijn minister van Financiën, Christian Lindner ontslagen.
- Christian Lindner, die ook partijleider van een van de coalitiepartijen in Scholz kabinet is, zou hebben aangedrongen op nieuwe verkiezingen.
- Met het ontslag is het vertrek van Lindner’s partij uit de coalitie zeker en kan Scholz alleen nog door als een minderheidskabinet.
- Lees ook: Dit is SPD-leider Olaf Scholz, de nieuwe bondskanselier van Duitsland met een teflonlaag waar Mark Rutte jaloers op kan zijn
De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft minister van Financiën Christian Lindner ontslagen over aanhoudende meningsverschillen over economische hervormingen. Deze beslissing heeft de huidige regeringscoalitie met drie partijen doen vallen.
Woensdag zijn de drie partijen die onderdeel uitmaken van de coalitie van Scholz – de sociaaldemocratische partij (SDP), de Groenen (Grüne) en de Vrije Democratische Partij (FDP) – samen gekomen voor crisisoverleg, omdat de FDP een document had uitgegeven met eisen voor liberale economische hervormingen waar de andere twee partijen het niet mee eens waren.
Tijdens deze bijeenkomst heeft Lindner, die naast minister ook partijleider van de FDP is, tegen Scholz gezegd dat hij geen mogelijkheid zag om de coalitie voort te zetten en er op aangedrongen om de weg vrij te maken voor nieuwe verkiezingen.
In reactie daarop zou Scholz Lindner hebben ontslagen. Scholz zei dat hij Lindner heeft weggestuurd omdat er geen “vertrouwensbasis” meer was, waardoor het onmogelijk was om samen te werken.
"Hij heeft mijn vertrouwen te vaak geschonden. Onder deze omstandigheden is serieus regeren niet mogelijk", zei Scholz op een persconferentie.
Lindner zou al eerder gedreigd hebben de coalitie te verlaten, wat een val van de Duitse regering zou kunnen betekenen. Maar met dit ontslag is het vertrek van zijn partij uit de coalitie onontkoombaar.
Scholz zou kunnen proberen om door te regeren met een minderheidsregering. Scholz heeft voorgesteld om hiervoor met een stemming in januari het vertrouwen van de Bondsdag te vragen. Mocht de regering die stemming niet overleven, dan volgen mogelijk verkiezingen in maart volgend jaar.