Het succes van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) om de onrust in de eurozone te bezweren, zal niet van invloed zijn op het vonnis van het Duitse grondwettelijk hof over de rechtmatigheid van het ECB-beleid. Dat heeft de voorzitter van het grondwettelijk hof in Karlsruhe, Andreas Vosskuhle, gezegd op een hoorzitting over het ECB-beleid.
Het succes van het ECB-beleid speelt ,,geen rol” in de vaststelling van de rechtmatigheid, aldus Vosskuhle. Het grondwettelijk hof moet in een hoorzitting op dinsdag en woensdag vaststellen of het ongelimiteerd opkopen van staatsleningen door de ECB in strijd is met de Duitse wet. Critici stellen dat de ECB zich daarmee schuldig maakt aan het direct financieren van staatsschulden, wat in strijd is met de regels.
ECB-president Mario Draghi heeft vorig jaar gezegd dat de ECB alles zal doen om de euro te redden, inclusief het onbeperkt opkopen van staatsleningen van zwakke eurolanden. Volgens Draghi gaat het waarschijnlijk om het ,,meest succesvolle” monetaire beleid in recente tijden.
Weidmann
Een van de belangrijkste critici van het ECB-beleid is de president van de Duitse centrale bank, Jens Weidmann. Hij zal getuigen tijdens de hoorzitting. Weidmann is van mening dat de ECB met geprint geld schulden van zwakke eurolanden financiert en dat valt buiten het mandaat van de centrale bank. Zijn Duitse collega in het ECB-bestuur, Jörg Asmussen, is juist voorstander van het ECB-beleid en zal ook getuigen.
Dinsdag vonden bij het hof in Karlsruhe demonstraties plaats tegen de ECB door de nieuwe eurokritische partij Alternative für Deutschland. Volgens de zakenkrant Handelsblatt wil ongeveer de helft van de Duitsers dat het grondwettelijk hof het opkoopprogramma van de ECB aan banden legt.
Mandaat
De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble was dinsdag ook aanwezig in Karlsruhe. Hij gaf aan dat de ECB binnen zijn mandaat blijft met het opkopen van staatsleningen. Ook bondskanselier Angela Merkel sprak haar steun uit voor het ECB-beleid.
Naar verwachting zal een definitief vonnis van het grondwettelijk hof pas bekend worden gemaakt na de Duitse parlementsverkiezingen in september.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl