- Het Duitse energiebedrijf Uniper heeft een verzoek bij de Duitse overheid ingediend om met een steunpakket gered te worden.
- Uniper kampt met gastekorten door het afknijpen van de toevoer door Rusland. Het energiebedrijf vreest dat het niet aan zijn verplichtingen aan grootverbruikers kan voldoen.
- Uniper stelt dan ook mogelijk volgende week al uit de gasreserves te moeten putten.
- Lees ook: Wat gebeurt er als Duitsland dit najaar gas moet rantsoeneren? ‘Als Duitsland een probleem heeft, hebben wij dat ook’
Het Duitse energiebedrijf Uniper heeft officieel een verzoek ingediend bij de Duitse overheid om met een steunpakket gered te worden.
Het nutsbedrijf stelt voor dat Duitsland een “relevant” belang neemt. Daarnaast zou Berlijn garant moeten staan voor een hoger bedrag van leningen. Ook Unipers moederbedrijf Fortum praat inmiddels met de Duitse regering.
Uniper krijgt door het afknijpen van de gastoevoer door Rusland niet al het gas waarvoor het contracten heeft gesloten. Daarom moet het bedrijf extra gas bijkopen op de gasmarkt, maar de prijzen liggen daar veel hoger dan voor de langetermijncontracten die Uniper had.
Het energiebedrijf vreest dat het zijn gascentrales niet volledig kan laten draaien en niet aan zijn verplichtingen aan grootverbruikers kan voldoen. Uniper stelt dan ook mogelijk volgende week al uit de gasreserves te moeten putten. Die reserves proberen landen nu, in aanloop naar de winter, juist massaal aan te vullen.
Intussen stevent Duitsland af op een flinke energiecrisis dit najaar: het land houdt er rekening mee dat Rusland de Nord Stream 1-gasleiding dichtdraait. Een mogelijk gevolg hiervan is dat de Duitse overheid het gasverbruik gaat rantsoeneren, waarbij delen van de industrie tijdelijk stil kunnen komen te liggen.
Als dit in Duitsland gebeurt, dan is het scenario van rantsoeneren in Nederland net zo realistisch, vertelden economen van ABN AMRO en Rabobank onlangs aan Business Insider.
De huidige situatie kost Uniper veel geld. Het bedrijf houdt rekening met een verlies tot 10 miljard euro dit jaar.
Nieuwe gaspijpleiding tussen Bulgarije en Griekenland in gebruik
Een lichtpuntje voor de precaire situatie op de Europese gasmarkt is dat er een nieuwe gaspijpleiding tussen Bulgarije en Griekenland operationeel is geworden.
De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis en zijn Bulgaarse ambtgenoot Kiril Petkov stelden de nieuwe verbinding vrijdag in gebruik.
De pijpleiding verbindt Bulgarije met de Trans-Adriatische pijpleiding die gas uit Azerbeidzjan via Turkije naar Griekenland en Italië transporteert. De nieuwe verbinding is van groot belang voor Bulgarije nadat Rusland eerder aankondigde het land geen gas meer te leveren.
Mitsotakis noemde die Russische stap chantage. "Het antwoord op deze chantage is samenwerking in de vorm van de nieuwe energiebrug." De Bulgaar Petkov voegde daaraan toe dat de pijpleiding "een einde zou maken aan het Russische monopolie".
Athene had het buurland de afgelopen maanden al gesteund met aardgas uit een grote terminal voor vloeibaar gemaakt gas in de buurt van Athene. Nu moet jaarlijks tot 3 miljard kubieke meter aardgas door de nieuwe pijpleiding stromen. Het project werd gefinancierd door de Europese Unie, maar er kwam ook geld uit Griekenland en Bulgarije.
Naast de nieuwe pijpleiding bouwen de landen momenteel ook een drijvende terminal voor vloeibaar gemaakt aardgas voor de kust van de Griekse havenstad Alexandroupolis. Van daaruit moeten vanaf 2023 andere staten in Zuidoost-Europa van gas worden voorzien. De terminal kan ongeveer 5,5 miljard kubieke meter aardgas per jaar verwerken. Vanuit Alexandroupolis zou de grondstof zelfs door de nieuwe pijpleiding via Bulgarije naar Midden-Europa kunnen worden vervoerd.