Duikers deden deze maand een ongewone vondst, toen ze in de Oostzee een scheepswrak vlak voor de kust van Zweden onderzochten.

“We stuitten op een 19e-eeuws zeilschip in zeer goede staat, volgeladen met champagne, wijn, mineraalwater en porselein”, meldde het Poolse duikteam Baltictech in een persverklaring. De vondst omvatte meer dan honderd flessen mousserende wijn.

“We realiseerden ons dat dit een soort schat was,” vertelde leider Tomasz Stachura van de duikexpeditie aan The New York Times.

Een duiker van Baltictech bij het scheepswrak. Foto: Marek Cacaj/Baltictech

Volgens het duikersteam heeft een expert de etiketten op de flessen mineraalwater onderzocht en schat hij dat de flessen tussen 1850 en 1867 zijn gefabriceerd.

Een woordvoerder van het duikersteam zegt tegen Business Insider dat ze “bijna zeker” weten dat de wijn Louis Roederer Champagne. Men heeft geprobeerd contact op te nemen met het bedrijf om meer informatie te krijgen.

Het team vermoedt ook dat de wijn mogelijk bestemd was voor een Russische tsaar.

Baltictech meldde haar vondst bij de Zweedse autoriteiten en wacht nu op toestemming om verder onderzoek te doen en mogelijk enkele van de flessen te bergen, meldde de Times.

Als het team de flessen bubbels in handen krijgt, zal er waarschijnlijk veel interesse zijn van wijnverzamelaars.

“De reden waarom verzamelaars geïnteresseerd zijn in mousserende wijn uit de scheepswrakken, is dat deze flessen lange tijd bewaard zijn gebleven bij een zeer koude en constante temperatuur”, zegt wijnadviseur Mark Robertson van veilinghuis Dreweatts tegen Business Insider.

De wijnvondst is overigens geenszins uniek. Maar wijnen van bekende wijngaarden krijgen over het algemeen meer publiciteit, aldus Robertson.

In 2011 werd een 170 jaar oude fles Veuve Clicquot Champagne die op de bodem van de Baltische Zee was gevonden, geveild met een richtprijs van meer dan 145.000 dollar.

Enkele van de flessen, zoals de duikers van Baltictech ze vonden. Foto: Marek Cacaj/Baltictech

Als de wijn aan land wordt gebracht, moet worden uitgezocht of deze nog drinkbaar is.

Toen expeditieleider Tomasz Stachura de flessen bij het wrak bekeek , zag hij dat er nog belletjes in zaten, vertelde hij aan de Times. “Het kwam in me op dat ze misschien drinkbaar zijn.”

Volgens wijnadviseur Robertson is de belangrijkste factor om te bepalen of de wijn nog drinkbaar is, de staat van het metalen omhulsel dat over de kurk zit. Dat moet in goede staat zijn.

Voor verzamelaars die dit soort wijn zouden willen kopen, telt zwaar mee of de wijn nog drinkbaar is, aldus Robertson. “Ik denk niet dat de smaak perfect hoeft te zijn, maar ik denk dat je het spul moet kunnen inslikken en zeggen 'dat is interessant'."

BEKIJK OOK: Waarom gigantische eiken vaten essentieel zijn voor het maken van ’s werelds duurste wijnen