Grote banken en verzekeraars kijken bij voorkeur naar Dublin, als alternatief voor Londen na de Brexit. Dat stelt adviesbureau EY in een nieuw rapport.

Uit het maandag verschenen rapport blijkt dat 59 van de 222 financiële dienstverleners die EY volgt, uitspraken hebben gedaan over het verplaatsen van personeel of het opzetten van nieuwe vestigingen in de Europese Unie (EU) na de Brexit.

Voor banken uit de Londense City is verplaatsing van activiteiten noodzakelijk als het Verenigd Koninkrijk de interne Europese markt verlaat. Daarmee zou de Britse financiële sector immers het zogenoemde paspoortrecht verliezen. Dat geeft dochters van banken in andere EU-landen automatisch dezelfde rechten als de hoofdvestiging in de EU. Als het Verenigd Koninkrijk buiten de EU valt, hebben veel Londense hoofdkantoren van banken met Europese dochters dus een groot probleem.

Dublin populair bij Brexit-banken

Van de groep van 59 financiële dienstverleners die zich over de Brexit hebben uitgesproken, noemen 19 bedrijven Dublin, of breder gesteld ‘Ierland’, als favoriete plek om naartoe te verhuizen.

Zo kijkt onder meer grootbank Barclays naar Dublin. Afgelopen januari werd bekend dat deze bank zijn hoofdkwartier voor de Europese Unie na het vertrek van de Britten uit de EU naar Dublin wil verplaatsen.

Frankfurt is een sterke tweede op de lijst van EY, met 18 vermeldingen. Luxemburg, dat vanwege het gunstige belastingklimaat een relatief grote financiële sector kent, komt op de derde plaats met 11 vermeldingen. Parijs staat op de vierde plek.

"De verscheidenheid van de locaties die worden genoemd, duidt erop dat er niet één alternatief komt voor Londen als financieel centrum", stelt Omar Ali van  EY tegenover de Financial Times.

Naar verwachting maken meer banken de komende week hun plannen bekend, of komt in ieder geval de interne discussie op gang.

Een extra aansporing kwam onlangs van de toezichthoudende tak van de Europese Centrale Bank. Vice-voorzitter Sabine Lautenschläger van het Single Supervisory Mechanism (SSM) gaf tegenover de FT aan dat banken moeten opschieten.

"Mijn boodschap [voor middelgrote banken, red.] is heel duidelijk: maak haast. Bedenk wat je gaat doen en informeer ons zo vroeg mogelijk. Dan kunnen we een discussie voeren over de wederzijdse plannen en verwachtingen."

Hubertus Väth, de baas van de lobbyclub voor Frankfurt, vertelde Business Insider eerder dat Frankfurt de afwikkeling van effectentransacties in euro's naar zich toe kan trekken als gevolg van de Brexit.

Drie Japanse banken - Daiwa, Sumitomo Mitsui Financial Group en Nomura - bevestigden de afgelopen weken dat ze nieuwe vestigingen gaan openen in Frankfurt na de Brexit. 

LEES OOK: 5 flitshandelaren kozen al voor Amsterdam door de Brexit