DSM heeft zijn omzet en winst in het tweede kwartaal sterk zien groeien en houdt vast aan zijn verwachtingen voor het hele jaar. Dat maakte het speciaalchemiebedrijf dinsdag bekend.
DSM boekte vorig kwartaal een omzet van 2,47 miljard euro. Dat was 9 procent meer dan een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat (ebitda) klom met 19 procent tot 345 miljoen euro. Dat was iets beter dan het bedrag van 333 miljoen euro dat analisten gemiddeld voorspelden. De nettowinst voor bijzondere posten klom met bijna een kwart tot 141 miljoen euro. De ebitdamarge kwam uit op 22,5 procent.
Caprolactam had in het tweede kwartaal een negatief effect van 20 miljoen euro op de resultaten van DSM. Ondanks dat effect en de moeilijke marktomstandigheden bleef de winst van Material Sciences op het peil van het voorgaande jaar.
Gunstige trends
De ebitda van Nutrition steeg met 28 procent. Daar zetten de gunstige trends uit het eerste kwartaal door, stelde bestuursvoorzitter Feike Sijbesma. DSM mikt bij dit onderdeel op een autonome groei die zo'n 2 procentpunt hoger ligt dan de groei van de internationale economie. ,,Dan kom je uit op ongeveer 4 procent'', aldus Sijbesma.
De groei werd afgelopen kwartaal voornamelijk gestuwd door overnames. De autonome omzetgroei bij Nutrition kwam uit op 3 procent. Daarbij werd de toename van de verkopen met 6 procent deels tenietgedaan door lagere prijzen. Pharma en Performance Materials boekten ook een autonome groei van ongeveer 3 procent. Bij Polymer Intermediates zakte de autonome omzet met 3 procent.
Moeilijke omstandigheden
De ebitda van Pharma zakte vorig kwartaal met 18 procent. Het bedrijf kampt hier met moeilijke omstandigheden, maar gaat er nog altijd vanuit dat de resultaten dit jaar beter zullen zijn dan in 2012. Het resultaat van Polymer Intermediates ging 13 procent omlaag. Over heel 2013 zullen de resultaten hier ook minder zijn dan een jaar eerder, aldus DSM.
DSM onderzoekt de mogelijkheden om de marktblootstelling van Caprolactam, een grondstof voor nylon die DSM ook voor eigen producten nodig heeft, af te bouwen. Sijbesma wilde daarover in een toelichting geen verdere details verstrekken. ,,Er zijn diverse opties, maar er zijn meerdere partijen nodig om het te laten slagen.''
Geen grote overnames
Het chemiebedrijf verwacht dit jaar geen grote overnames. Op de gebieden Nutrition en Performance Materials zijn volgens Sijbesma wel enkele kleine toevoegingen mogelijk. De aandacht ligt voorlopig echter vooral bij de groei van de bestaande onderdelen, benadrukte hij.
DSM hield vast aan de verwachting dat de ebitda dit jaar zal groeien tot 1,4 miljard euro. De herstructurering van het bedrijf ligt op koers en levert volgend jaar besparingen op van 150 miljoen euro. Dat bedrag loopt vanaf 2015 op tot tussen 200 en 250 miljoen euro. DSM stelt een interimdividend voor van 0,50 euro per aandeel.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl