Speciaalchemiebedrijf DSM heeft in het derde kwartaal een hoger resultaat behaald, maar de omzetgroei bleef iets achter bij de verwachtingen van analisten.
Dat maakte de onderneming dinsdag bekend.
Het bedrijfsresultaat (ebitda) steeg op jaarbasis met 27 procent tot 342 miljoen euro, wat iets beter is dan analisten in doorsnee hadden verwacht. De omzet ging met 4 procent omhoog naar 2,4 miljard euro. Hier werd gemiddeld gerekend op 2,5 miljard euro. De zogenoemde ‘core net profit’ bedroeg 148 miljoen euro, tegen 111 miljoen euro een jaar geleden.
DSM handhaafde de verwachtingen voor heel 2013. Daarbij wordt gerekend op een ebitda van net onder de 1,35 miljard euro. Daarnaast rekent DSM voor 2015 op een ebitdamarge van 14 tot 15 procent.
DSM klom bijna bij de opening van de beurs zo’n 2 procent in de AEX-Index. Het speciaalchemiebedrijf heeft volgens analisten in het derde kwartaal per saldo toch solide resultaten behaald.
De resultaten van speciaalchemiebedrijf DSM over het derde kwartaal zijn solide. Dat constateren verschillende analisten. Desondanks kan de vertraging van de autonome groei bij Nutrition de markt wat tegenvallen, zo denken ze.
Caprolactam in de etalage
Het bedrijf gaf aan dat de tak voor voedingsingrediënten dit jaar ,,duidelijk'' hogere resultaten zal laten zien. Nutrition liet in het derde kwartaal een omzetgroei optekenen van 12 procent tot ruim 1 miljard euro en een toename van de ebitda met 20 procent tot 242 miljoen euro.
Bij Pharma wordt door DSM op ,,substantieel'' betere resultaten gerekend, al blijven de marktomstandigheden uitdagend. Voor Performance Materials wordt op een verbetering van de resultaten gerekend en voor Polymer Intermediates worden lagere resultaten voorspeld.
Financieel topman Rolf-Dieter Schwalb gaf verder in een toelichting aan alle opties voor de caprolactam-activiteiten te bekijken. In september werd gemeld dat DSM in een vergevorderd verkoopproces zou zijn voor die activiteiten. DSM is wereldwijd een van de belangrijkste producenten van caprolactam, dat gebruikt wordt in onder meer plastic, tapijten en auto's.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl