Volgens een dinsdag gepresenteerd rapport van de curatoren zwaaide Scheringa vrijwel alleen de scepter bij DSB Bank en moederbedrijf DSB Beheer. Als enige aandeelhouder kon hij naar believen commissarissen benoemen of ontslaan. Tegenspraak vanuit de eigen gelederen was er nauwelijks, en als die er wel kwam, dan legde Scheringa die doorgaans naast zich neer.
Een voorbeeld: in oktober 2008 waarschuwde toenmalig financieel directeur Gerrit Zalm voor de zorgelijke financiële situatie van DSB Beheer. Hij opperde om vastgoed of bedrijfsonderdelen af te stoten, of op grote schaal spelers van AZ te verkopen. Desondanks haalde de voetbalclub in de zomer van 2009 drie nieuwe spelers naar Alkmaar (Wernbloom, Ortiz en Elm) voor in totaal 5,9 miljoen euro.
Planning
Verder stak Scheringa ,,zonder realistische financiële planning” veel geld in bijvoorbeeld een eigen museum, een schaatsploeg en twee zakenvliegtuigen. Scheringa financierde dergelijke investeringen met behulp van winstuitkeringen van dochters als DSB Bank. Toen die dividendstroom niet meer voldeed, leende DSB Beheer volgens de curatoren onverantwoord grote bedragen bij zijn bankdochter.
Niet alleen Scheringa maar ook De Nederlandsche Bank (DNB) heeft volgens de curatoren gefaald. De vergunning die DNB in 2005 verstrekte, had nooit zonder veel strengere voorwaarden afgegeven mogen worden, stellen zij. Ook had DNB beter zicht moeten houden op de geldstromen binnen het zakenimperium van Scheringa. Daarnaast plaatsen de curatoren vraagtekens bij de rol van accountant Ernst & Young.
De curatoren overleggen nog met schuldeisers en met de rechter-commissaris over de vraag of Scheringa of andere betrokkenen ook in juridische zin aansprakelijk kunnen worden gesteld voor schade als gevolg van het faillissement.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl