Rond vier uur ’s middags lopen er zo’n 30 mensen in de winkel. De schappen
liggen goed vol, met normale maar ook veel luxe kerstproducten:
gourmetschotels, kerststollen, kerstkoekjes. ,,We hebben zaterdagavond nog
goed bijgevuld’’, aldus Bogaard. Bijna alle klanten hebben een mandje
genomen en geen karretje. De een legt er ‘slechts’ een fles wijn in, want
,,het werd gisteren iets gezelliger dan verwacht’’. Een ander neemt wat vers
gesneden stokbrood..
Mevrouw Kooloos is razend blij met de openstelling: ,,Top!’’, roept ze uit.
,,Ik ben voor de derde keer hier vandaag, ik bleek steeds iets vergeten.’’
En, zo lacht ze, alles is er nog. ,,Ik mijd juist die drukke dagen voor
kerst, dus dit is ideaal.’’
Nancy loopt met haar twee kinderen door de winkel. In haar mandje
aardappelgratin, snijboontjes en een stukje vlees. De familie zou uit eten
gaan, ,,maar mijn dochter werd ziek’’. Volgens haar maakt ze van het diner
,,niets bijzonders’’, want ,, daar is kerst niet voor bedoeld’’.
Wijn en varkenshaas
Rick haalt nog snel even de ingrediënten om de varkenshaas ,,net even wat
lekkerder te maken’’. Op zijn lijstje staan mosterd, bladerdeeg en meer van
dat soort producten. Hij vindt het wel ,,apart’’ dat de winkel open is, maar
ook wel handig.
Een dame draagt een fles wijn. ,,Ik was even in de war toen ik zag dat de
winkel open was en eigenlijk vind ik het niets. Open zijn op zo’n dag, dat
heeft niets met kerst te maken, maar alleen met commercie.’’ Tegelijkertijd
noemt ze zichzelf ook hypocriet. ,,Want ik sta hier nu wel.’’
Volgens Bogaard kwamen de klanten wat later dan op een gewone zondag. ,,’s
Ochtends kwam het wat trager op gang, maar daarna werd het drukker’’. Hij
ziet mensen overwegend kleine ‘vergeten’ boodschappen afrekenen, zoals vers
stokbrood.
200 procent
In de winkel zijn deze eerste kerstdag dag, inclusief hijzelf, vijf mensen aan
het werk. Het is vrijwillig, benadrukt hij. Hij verwacht deze dag een omzet
te draaien die gelijk is aan die op een gewone zondag. Hij dankt dat, zo
realiseert hij zich, ook wel aan het feit dat op een gewone zondag in
Zoetermeer 15 supers open zijn, en nu 2. Hij verwacht ongeveer 1000 klanten
te hebben geholpen tussen 10.00 en 17.00 uur. ,,Je ziet het’’, zegt hij.
,,De ondernemers willen het, de caissières willen werken, en de mensen zijn
er. ‘’
Een caissière haalt onverschillig haar schouders op bij de vraag hoe ze het
vindt op deze dag te werken. ,,Ze hebben ons eerst gevraagd of we wilden
werken en daarna pas besloten. En we krijgen 200 procent betaald.’’ Een
kassameisje naast haar lacht: ,,Ik heb om 300 procent gevraagd, maar dat
deed ‘ie niet.’’
Lees ook:
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl